Igor Emkić: Mislim da moj protivnik neće dočekati treću rundu na nogama, ali vidjet ćemo...
Igor Emkić obećava spektal, te svakako poziva sve ljubitelje ovog sporta da dođu na predstojeći event u Sarajevu

Bh. borac za SportSport.ba

Igor Emkić: Mislim da moj protivnik neće dočekati treću rundu na nogama, ali vidjet ćemo... · Intervju

E. Dindić

Jedan od onih koji će učestvovati na predstojećem turniru King of Kings World Grand Prix je Igor Emkić. Dobro poznati bh. borac nakon duže pauze boriće se u Sarajevu, a protivnik će mu biti Danilo Tošić, borac iz Banja Luke. 

U intervjuu za SportSport.ba Emkić se dotakao povratka u ring, daljih planova, predstojećeg eventa, podrške države, te mlađih nasljednika.

Za početak nam je otkrio, pošto ga nije dugo bilo u ringu, kako je došlo do toga da se vrati u ovaj sport, odnosno šta je presudilo.

"Tražio sam pravi trenutak da se vratim u ring. Svaki put, u proteklim godinama, kada bih mislio da sam konačno uspio, nešto drugo bi izletjelo. Hvala Bogu, kockice su se konačno posložile, a ovaj event je idealna prilika da se to desi. Riješio sam se svih svojih obaveza i drago mi je da sam ponovo tu".

Kao što smo rekli, turnir će biti održan u Sarajevu. Bit će to lijepa prilika za Emkića i ostale bh. borce da pruže dobare predstave pred bh. publikom.

"Jako je bitno da se događaji ovakve vrste održavaju u našoj državi. Ako ovakvih događaja nema mi nismo konkurentni u svijetu. Za karijeru jednog borca jako je bitno da radi mečeve pred domaćom publikom. Ako još tome dodate da jedna svjetska organizacija kao što je King of Kings organizuje ovakav meč to je dodatni plus za svakog borca. Drago mi je što je Dževad Poturak uspio da dogovori saradnju sa ovom renomiranom organizacijom, te nadam se da ćemo i poslije ovog eventa imati još dosta ovakvih mečeva, gdje ćemo moći da se borimo pred domaćom publikom. Nećemo morati putovati širom svijeta i tražiti mjesto pod suncem", poručio je Emkić.

Osvrnuo se Emkić i na to kako teku pripreme za ovaj event, te je dodao da jedva čeka borbu.

"Povreda nema, što je najbitnije. Raspoloženje u mom timu je zaista super. Moram da dodam da mi nikada nismo prestali trenirati, u punom pogonu smo sve ovo vrijeme. Istina je nismo imali borbi, ali to nas nije spriječilo da žestoko treniramo. Mogu reći da su protekla dva mjeseca koliko se spremam za ovu borbu bila zaista iscrpljujuća, te da jedva čekam da borba krene. Težak period je zaista iza mene, ali vjerujem da će se sve to isplatiti kada krene borba."

Reci nam nešto više o svom protivniku, koliko dobro ga poznaješ?.

"Trojica borca za ovaj događaj su prvobitno otkazala iz nekih svoj razloga. Na kraju meč je prihvatio Danilo Tošić iz Banja Luke. On je mlađi od mene, borac koji želi da se dokaže i svakako da će biti jako nezgodan protivnik. Svakako je da ću ga ozbiljno shvatiti, dobro smo izanalizirali sve njegove mane i prednosti. Spremili smo dobru taktiku za njega. Mislim da treću rundu neće dočekati na nogama, ali svakako pred nama je ovaj događaj pa ćemo vidjeti šta će se desiti".

Pomoć države u dosadašnjoj karijeri?

"Sjedio sam sa Adnanom Redžovićem nedavno, on je dao zanimljivu konstataciju o tome koliko nam država pomaže. On je rekao da smo mi svi slučajnost, sistem ne postoji i da smo mi samo tvrdoglavi likovi koji nakon svih batina nisu željeli da odustanu. Sistem koji će proizvoditi dobre borce, nove naraštaje, jednostavno ne postoji. Mi koji se bavimo ovime smo jednostavno proizvod neke slučajnosti u ovoj državi. U jednom koktelu varijabli desili su se jedan Salko Zildžić, Igor Emkić, Adnan Redžović i svi ovi ostali da ih ne nabrajam sada, ne želim da nekoga zaboravim."

Dugo vremena nisi odradio meč u Mejdanu, kada možemo da te očekujemo pred domaćom publikom u Tuzli?

"U pregovorima smo, nadam se da će se takvo nešto desiti krajem godine. Dugo me nije bilo nigdje a posebno u mom Mejdanu koji mi budi posebne emocije. Postoji varijanta da se idući King of Kings održi u Tuzli, ali ako se to i ne desi onda ćemo se svakako mi pozabaviti da napravimo nešto drugo. Aktivirali smo se na tom polju, nadam se da će u Tuzli uskoro biti neki spektakl pred domaćom publikom".

U Tuzli postoji mnogo mladih novih boraca, postoji li neki tvoj nasljednik? Kada ga pogledaš da u njemu vidiš sebe - iako ti imaš još mnogo borbi do završetka karijere...

"Još uvijek se smatram jako mladim borcem, imam još mnogo toga da odradim do penzije. Zaista ima jako dobrih mladih momaka, ali ako bi koga morao da izdvojim to je svakako Almir Hodžić koji je još uvijek junior. On će u narednom periodu da dostigne tek jedan veći nivo, malo stasa i uđe u seniore. Mislim da će sigurno biti adekvatnih zamjena, ne samo za mene nego za sve naše borce koji su trenutno na vrhuncu svoje karijere".

Za kraj ovog ugodnog razgovora, šta bi ti poručio mladim momcima koji se žele baviti ovim sportom?

"Znate kako... Najgore je nagovoriti roditelje da se baviš ovim sportom. Mene su moji roditelj do zadnjeg trenutka pokušali da odgovore od ovog sporta. Ja sam lagao da treniram košarku, rukomet, sve ostale sportove da bih išao samo na treninge. Ovaj sport jednostavno morate voliti i svakako podnositi bol do krajnjih granica. Izuzetno ekstreman i adrenalinski sport, te sve ono što se desi morate znati ispoljiti u pravom pravcu. Svakako svim mladim momcima preporučujem da se bave ovim sportom, jer je savršen za izgradnju karaktera, discipline i mnogo drugih kvalitetnih stvari. Zaista, ovaj sport pozitivno utiče na karakter i ljudsku psihu što je veliki plus u današnjem vremenu."

Podsjetimo, King of Kings World Grand Prix na rasporedu je 3. jula u Hotelu Hills u Sarajevu, gdje sve ljubitelje ovog sporta očekuju fantastične borbe. Niko ko posjeti ovu manifestaciji sigurno se neće pokajati.

Top Komentari

Keno
Deri ga Igore
0 0
mile90
ni nije dočeko, jeo ćevape negdje, smješno išlo se da emkić, poturak i redžović prebiju protivnike i dođe banjalučanin i posere im planove
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi