Rekao je da odlazi zauvijek i daleko od svega - Obećanje je ispunio i planina je postala njegov dom
Čuveni šampion Khabib Nurmagomedov počeo je novi život daleko od MMA svijeta i uživa u tome (Foto: Instagram)

Uživa u novim izazovima

Rekao je da odlazi zauvijek i daleko od svega - Obećanje je ispunio i planina je postala njegov dom

M. Šljivak

Jedan od najboljih boraca svih vremena, čudesni Dagestanac Khabib Nurmagomedov (34), odlučio se potpuno povući iz svijeta mješovitih borilačkih vještina (MMA) i mnogo više vremena posvetiti porodici i sebi.

Khabib Nurmagomedov nedavno je donio veliku odluku. Odlučio se potpuno povući iz svijeta mješovitih borilačkih vještina te se želi posvetiti porodici i sebi.

Dagestanski 'Orao' već je počeo s novim životom. Dokaz tome su slike s dagestanskih planina gdje Khabib maksimalno uživa u novom životu.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CoQYwKdMs_o/[/instagram]

Opušten s puškom u ruci Khabib je krenuo u lov. Pao je i roštilj usred divljine i očigledno je da jedan od najvećih boraca svih vremena maksimalno koristi slobodne trenutke.

Nije nikakvo čudo što ga planina poprilično privlači. Khabib je odrastao u malom planinskom selu koje ga vuče sebi i sigurno je da ga ovakve stvari maksimalno ispunjavaju.

Oglasi

Khabib je profesionalnu karijeru okončao u najboljim godinama. U oktobru 2020. godine odbranio je naslov prvaka UFC-a u lakoj kategoriji protiv Justina Gaethjea i zatim je objavio kraj karijere jer se nije želio boriti nakon smrti oca.

"Ovo je bila moja zadnja borba. Više se ne vraćam bez svog oca. Obećao sam majci da je ovo moja zadnja borba i tako će biti", kazao je Khabib Nurmagomedov.

The Eagle se potom posvetio treniranju boraca koji su ostali iza njegovog oca. Vodio ih je na čudesan način i odveo je Islama Makhacheva do titule prvaka lake kategorije UFC-a, a rođaka Usmana do titule u Bellatoru.

Ipak, očigledno je došlo do zasićenja. Nedavno je saopštio da se definitivno povlači iz MMA sporta jer želi više vremena provesti s porodicom koja je godinama ispaštala zbog čestih putovanja i borbi.

Oglasi

Podsjetimo, Khabib je kao borac bio izuzetno dominantan. Dobio je svih 29 borbi u profesionalnoj karijeri i mnogi ga smatraju najvećim borcem svih vremena.

Khabib maksimalno uživa u životu daleko od svijeta u kojem je godinama bio glavna zvijezda

Sada je ipak došlo vrijeme za novi život. Sigurno je to da mu je neobično tek tako ostaviti sve iza sebe, ali uvijek je isticao da mu je porodica na prvom mjestu i sada ima priliku da joj se potpuno posveti.

Borac otkrio tajne iz Khabibove dvorane i ovo nije za slabiće: "Vjerujte mi, niko mu ne može ništa"

Khabib Nurmagomedov jedan je od najboljih boraca u historiji MMA sporta i vjerovatno najdominantniji koji se ikada pojavio u jednoj težinskoj kategoriji.

Godinama je The Eagle bio dominantan. Niko nije imao šanse da ga dobije u oktagonu, a njegove metode rada na treninzima nešto je što se prepričava.

Khabib je potom naslijedio oca na mjestu trenera. U dvorani su mu bili neki od najboljih boraca svijeta, a dagestanske metode rada su nešto na što niko nije navikao.

Oglasi

Kako se radi kod Khabiba na svojoj koži osjetio je Belal Muhammad. Palestinac s američkim pasošem je osam sedmica proveo s Dagestancima i postao je bolji borac nego što je došao.

Ovaj 34-godišnjak je otkrio metode rada u Khabibovoj dvorani. Slabići ne bi mogli izdržati tempo rada.

"Ljudi se pitaju šta je to tako posebno kod njih. Misle da imaju različite naučne programe po kojem rade treninge. Ne. Oni jednostavno rade više i jače", rekao je Muhammad i nastavlja:

"U Americi recimo imate dan u kojem radite sparing, dan za hrvanje ili grappling. Oni sve rade svakog dana. Radili smo sparing, zatim grappling, a nakon što odradiš 10 rundi, Khabib dođe i pozove te u kavez".

"Nisam mogao vjerovati? Pogledao sam u trenera, a on je izgledao kao uplašeni roditelj. Rekao mi je: 'Idi, Khabib zove'. Kada počnete raditi s njim shvatite da je pravo čudovište. Bacao me kada je htio, sjeo bi na mene i pričao mi s visine. Izgledalo je kao malo poigravanje, ali šta sam mogao. Ništa se ne može napraviti".

Na kraju je trener Javier Mendez Muhammadu saopštio da jednostavno mora iz treninga u trening biti bolji, barem za jedan procenat.

"Trener Mendez mi je prišao i rekao da to Khabib radi svima i da bih samo trebao biti barem za jedan posto bolji na svakom narednom treningu i ako ga natjeram da radi za jedan posto više, ubrzo ću biti mnogo bolji. Tako sam se i postavio i nakon pet sedmica sam bio mnogo bolji".

Usporedio je Belal aktuelnog prvaka lake kategorije Islama Makhacheva i Khabiba. Imaju dosta sličnosti, ali...

"Islam ima malo milosti", rekao je Muhammad uz osmijeh i nastavlja: "Khabib izgleda sretno kada vas vidi da se mučite. Kao da govori - Vidim da si gotovo slomljen, pa ću te ja slomiti", riječi su Belala Muhammada.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi