Bizarna scena u svijetu boksa: Sjetio se da je šampion i nakon šest godina konačno brani pojas
Bokser porijekom iz Sirije pred veoma bitnom borbom (Foto: EPA)

Charr protiv Puleva

Bizarna scena u svijetu boksa: Sjetio se da je šampion i nakon šest godina konačno brani pojas

Midhat Šljivak

Njemački bokser Mahmoud-Manuel Charr branit će pojas prvaka svijeta teške kategorije po WBA verziji i to nakon punih šest godina. Protivnik mu je poznati bugarski bokser Kubrat Pulev, a borba je zakazana za 30. mart u Sofiji.

Mahmoud Charr (40) konačno se sjetio da je u njegovom vlasništvu WBA regular pojas teške kategorije i nakon šest godina će ga braniti protiv bugarskog teškaša Kubrata Puleva.

Charr je WBA pojas uzeo još 2017. godine pobjedom nad Alexanderom Ustinovim. Međutim, uslijedilo je potom dugo odsustvo iz boksa od četiri godine, te je zatim odradio tri meča koja nisu bila za pojas.

Bilo je tu brojnih komplikacija koje samo boks može donijeti. WBA mu je u jednom trenutku oduzeo pojas zbog neaktivnosti, Amerikanac Trevor Bryan ga je držao godinama, a zatim je na vrh došao Britana Daniel Dubois.

Charr je odlučio da tuži WBA. Tužba je uspjela i njemu je vraćen pojas prošle godine uz naredbu da ga mora braniti protiv Jarrella Millera do kraja novembra 2023. godine.

Oglasi

Miller je tada napravio problem. Prihvatio je meč s Duboisom u Saudijskoj Arabiji i ostavio je njemačkog boksera bez protivnika. WBA mu ovog puta nije oduzeo pojas već je naređena borba s prvim izazivačem Pulevom.

Borba će se održati 30. marta u glavnom gradu Bugerske Sofiji, a pred ovaj meč 40-godišnji Charr je rekao.

"Ja sam borac i ne radim ovo zbog novca. Želim da se moje ime pamti. Čovjek koji se samo bori zbog novca je gubitnik. Radi naporno i snovi će ti se ostvariti", rekao je Charr i potom je pohvalio protivnika.

"Suočit ću se s ozbiljnim protivnikom, koji kao i ja, ima dosta iskustva u svijetu boksa", dodao je.

WBA je potvrdio da će pobjednik ovog meča postati zvanični izazivač za titulu prvaka svijeta pobjedniku duela Tyson Fury - Oleksandr Usyk.

Charr je u profesionalnoj karijeri odradio 38 borbi i ima 34 pobjede od čega su 20 nokauti. Mečeve je gubio od Vitalija Klička za WBC naslov prvaka svijeta, zatim Alexandera Povetkina, Johanna Duhaupas i Mairisa Briedisa.

42-godišnji Pulev je također poznato ime u svijetu boksa. Ima učinak od 30 pobjeda i tri poraza, a gubio je borbe za prvaka svijeta od Vladimira Klička i Anthonyja Joshue, te meč od Dereka Chisore.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi