Khalidov i život na samom dnu: "Jeo sam kožni kauč, zube nisam nikako prao"

Borba s depresijom

Khalidov i život na samom dnu: "Jeo sam kožni kauč, zube nisam nikako prao"

Edmir Škorić

Mamed Khalidov je jedan od najpopularnijih MMA boraca. Već godinama važi za pravu legendu KSW-a, a kada uđe u oktogon teško ga je zaustaviti. Međutim, kao i svaka osoba, i on ima teških trenutaka. U nedavnom intervjuu podijelio je svoja iskustva s depresijom.

Mamed Khalidov bio je na samom dnu pošto se borio sa depresijom, što ga je sputavalo na sportskom putu, ali je uspio da se izdigne iznad svega. Sada otvoreno priča o svojoj "crnoj" prošlosti.

Jedan od najboljih i najprepoznatljivijih boraca ima mnogo impresivnih pobjeda u oktagonu, ali van njega bori s sa ozbiljnim problemom i sada je otkrio koliko je sve to ostavilo traga na njega i njegovu karijeru.

Khalidov je od 2014. godine počeo da pati od depresije kada je podvrgnut operaciji kičme. "Nisam želio da živim, nisam izlazio iz kuće i nisam htio ni da operem zube. Ležao sam u krevetu, a supruga me vukla za pantalone da izađem među ljude. Sedam sam se godina borio s tom bolešću", rekao je Khalidov.

43-godišnjak se vratio ovoj temi u dokumentarnoj seriji "KSW: Iza scene". U najnovijoj epizodi pod naslovom "Demons KSW", ispričao je šta je tada osjećao.

Oglasi

"Dvije godine su za mene bile tragedija. Bio sam na dnu, ne pretjerujem. Grizao sam zubima kožni kauč. Bila je tolika frustracija da ste fizički jaki, jaki, ali ne možete preći preko glave. Uradio sam sve pretrage i pokazalo se da sam fizički zdrav. Poslije mjesec dana sam se pomirio i otišao kod specijaliste. Dijagnostikovane su neuroze i depresije, i to vrlo teške", otkrio je Khalidov.

"Imao sam mnogo negativnih misli u glavi. Doslovno sam u glavi imao kantu smeća. Bili su u svakodnevnom životu, tokom obuke i borbe. Vozite, pada kiša i uključujete brisače. Imao sam utisak da kada je padala kiša brisači ne rade. Vidio sam kišu i nešto je bilo iza nje. To mi je smetalo i činilo me depresivnomTo te deprimira, teško ti je, moraš se boriti protiv toga. Izađete u borbu i znate da imate problem jer se morate boriti i protiv ovog problema i protiv svog protivnika".

Istovremeno je istakao da u teškom trenutku može računati na podršku svojih najmilijih.

Do sada je Mamed Khalidov odradio 47 profesionalnih MMA borbi. Ostvario je 37 pobjeda, ima osam poraza uz dva neodlučna meča. Osim Mameda, na temu mentalnog zdravlja u sportu oglasili su se i njegovi prijatelji borci.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi