Šampion kojeg su uništili steroidi: Nije mi bila potrebna ta konjska snaga
Foto - Instagram

Mark Kerr priznaje grešku

Šampion kojeg su uništili steroidi: Nije mi bila potrebna ta konjska snaga

Midhat Šljivak

Mark Kerr je tokom devedesetih godina prošlog stoljeća bio istinska zvijer u oktagonu.

Zbog uzimanja steroida američki borac je bio strah i trepet za rivale u uvodnim borbama karijere, a uspio je dva puta da postane UFC šampion.

Nakon odlaska iz UFC-a bio je i u čuvenom Prideu, imao je omjer od 12-0, no zatim je počeo pad u karijeri koja je završena 2009. godine.

Danas 52-godišnji Kerr se iskreno kaje što je zbog steroida sebi napravio brojne probleme u životu. Jednostavno je pretjerivao.

"Do 27. godine nisam pipnuo steroide. Kompletna hrvačka karijera prošla je bez ikakve hemije. Toga sam se plašio, ali nakon hrvačke karijere je počeo sam eksperimentisati s anaboličkim steroidima".

Oglasi

Kerr je u MMA sportu bio 12 godine, a s 'hemijom' je počeo tokom boravka u UFC-u gdje je bio šampion teške kategorije.

"Na prvi meč u Brazilu sam otišao nakon kratkog kursa o steroidima. Već u UFC-u sam došao do vrhunca. Imao sam preko 120 kilograma, a procenat tjelesne masti je bio pet posto. Mogao sam u benchu podići manju mašinu i čučnjeve raditi podižući manju kući. Pretjerivao sam sa steroidima".

Prisjetio se jednog razgovora s UFC-ovim doktorom koji ga je upozoravao na posljedice korištenja steroida.

"Sjećam se prvih borbi u UFC-u. Davali smo uzorak krvi, a kada uzimate ogromnu količinu steroida, dolazi do degradacije enzima jetre. Doktor mi je rekao: Dali si svjestan da u tijelu imaš osam puta više steroida nego što smiješ? Odgovorio sam da znam i sve se tome završilo. Normalno sam nastupio na meču".

Na kraju je zaključio.

"Nisam trebao toliko mišića i tu konjsku snagu. To mi je sve utjecalo na srce. Također, imam perifernu neuropatiju i nisam sposoban da radim".

S obzirom na to da nije u mogućnosti da zarađuje za život MMA zajednica je odlučila da mu pomogne i dobio je brojne donacija u protekle dvije godine.

Kerr je u MMA karijeri odradio 27 borbi i na omjeru je od 15-11-1.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi