MMA borci i marihuana: "Ne iznenađuju me ovi podaci..."

THC je ipak na WADA-inoj listi zabranjenih supstanci

MMA borci i marihuana: "Ne iznenađuju me ovi podaci..."

The Athleric je proveo istraživanje među 170 MMA boraca, a rezultati su bili poprilično iznenađujući: Njih čak 49.5% je koristilo marihuanu za oporavak ili u "rekreativne svrhe" tokom svojih karijera.

Dodatnih 4.6% su otkrili da su u prošlosti konzumirali marihuanu, ali da to više ne čine, dok je čak 76.5& ispitanih boraca priznalo da koristi ulje kanabisa (CBD), uglavnom za pomoć pri oporavku od napornih treninga.

Jedan od čelnika UFC-ovog tijela zaduženog za brigu o zdravlju i fizičkoj formi boraca Jeff Novitzky je međutim istakao da rezultati The Athleticovog istraživanja za njega nisu iznenađujući.

"To mi zvuči poprilično tačno. Nikada nisam vršio anketu u našem rosteru, ali sam imao puno, puno razgovora sa borcima. Pitanje o marihuani je vjerovatno najčešće koje dobijam od boraca", izjavio je Novitzky.

Svejedno, nekolicina UFC-ovih zvijezda se već susrela sa suspenzijama zbog testova pozitivnih na kanabis. Jedan od skorijih slučajeva je onaj Nicka Diaza.

Svjetska antidoping agencija (WADA) je kanabis uvrstila na listu zabranjenih supstanci za sportistke tokom takmičenja, ista "sudbina" je zadesila i CBD. Agencija koja testira UFC-ove borce USADA (Antidoping agencija Sjedinjenih država), slijedi regulativu WADA-e.

Testovi boraca ne smiju otkriti velliku koncentraciju THC-a (psihoaktivni sastojak kanabisa) u krvi boraca. Tačnije, značajna količina THC-a u krvi (preko 150 ng/ml) u periodu od vaganja do borbe značila bi moguću suspenziju.

Ipak, UFC postaje sve tolerantniji, pa je granica 2013. podignuta sa 15 ng/ml na današnjih 150 ng/ml.

Sam Novitzky se nada da će THC (marihuana) uskoro biti uklonjena sa WADA-ine liste, s obzirom da mnoge savezne američke države ukidaju zakonske restrikcije i ublažavaju regulativu po pitanju marihuane.

"Antidoping bi trebao biti tu zbog zaštite zdravlja i sigurnosti sportista. A zapravo ih, ako pogledate, gura ka većoj opasnosti, lijekovima koji izazivaju goru ovisnost.... To je najveći problem koji ja vidim.... Mogu vam garantovati da se to dešava jer sam imao razgovore na tu temu sa nekim borcima, kada sam im govorio da moraju prestati sa marihuanom par sedmica pred borbu", poručio je, između ostalog, Novitzky.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi