Novi bokserski spektakl: Šampioni za apsolutni tron
Foto: EPA

Pobjednici velikih borbi će se naći u ringu

Novi bokserski spektakl: Šampioni za apsolutni tron

M. Šljivak

Britanac Anthony Joshua braniće naslove prvaka svijeta 28. oktobra u Cardiffu protiv bugarskog borca Kubrata Puleva.

Joshua će protiv iskusnog Bugarina braniti pojaseve WBA, IBF i IBO šampiona svijeta, a Pulevu će ovo biti drugi napad na titule najboljeg teškaša svijeta.

Pulev je 2014. godine doživio jedini poraz u karijeri (26-1). Tada ga je pobijedio Vladimir Kličko, koji je trebao da se bori u revanšu s Joshuom, ali je meč propao jer je Ukrajinac odlučio da ode u penziju.

Bokserski stručnjaci vjeruju kako će bugarski borac biti veoma težak rival za Joshuu. Vjeruje se da bi baš on mogao biti taj koji bi iskustvom i znanjem mogao zaustaviti nepobjedivog Britanca, koji je za sada na omjeru od 19-0 uz sve pobjede nokautom.

Samo sedam dana kasnije, 4. novembra u New Yorku, održaće se još jedan veliki spektakl. WBC prvak, neporaženi Amerikanac Deontay Wilder (38-0), imaće najteži izazov u karijeri. Njegov rival će biti također neporaženi Kubanac Luis Ortiz(27-0-2), koji već dugo želi preuzeti tron svjetskog boksa, ali je zbog problema s dopingom uvijek bio ispod ljestvice koja odvodi na sam vrh.

Gotovo je sigurno da će se pobjednici ovih duela naći u ringu već u 2018. godine. Šampioni će se boriti za apsolutnog prvaka svijeta teške kategorije, a većina bokserskih stručnjaka bi voljela da vidi konačan obračun Joshue i Wildera.

Međutim, obojica će morati da pređu jako teške prepreke za taj meč. Pulev i Ortiz su sama elita teške kategorije i sigurno je da će oni svaku šansu da postanu šampioni maksimalno iskoristiti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi