Pala optužnica protiv Adnana Ćatića, slijedi veliki povratak!
(Foto: EPA) Adnan Ćatić je tokom svoje karijere u svom posjedu imao pojaseve WBO i WBA prvaka u srednjoj kategoriji, IBF prvaka u srednjoj kategoriji i WBA prvaka u super-srednjoj kategoriji

Proslavljeni bokser uskoro ponovo u ringu

Pala optužnica protiv Adnana Ćatića, slijedi veliki povratak!

Bivši bokserski svjetski prvak Adnan Ćatić (39), poznat i kao Felix Sturm, odnio je pravnu pobjedu.

Njemački Express.de je došao do informacija da je sudski proces protiv Ćatića pred sudom u Kelnu propao, tačnije sud nije prihvatio optužnicu koja je njemačkog boksera bh. korijena teretila za doping.

Sud u Kelu je tako obio započeti proces jer tužilaštvo nije predstavilo dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se moglo tvrditi da postoji osnovana sumnja da je bivši bokserski prvak prekršio pravila antidopinških akata.

Ćatićev advokat Gottfried Reims je za Express.de potvrdio da je optužnica propala.

"Sud je odlučio uvažiti argumente odbrane, nakon što su, za velikim zakašnjenjem, eksperti zaključili da nije bilo dovoljno tragova nedozvoljenih sredstava u Adnanovom organizmu da bi se on mogao optužiti za doping", poručio je Reims.

Ćatić bio pozitivan na stanozolol

Ćatićeve nevolje su, podsjetimo, počela nakon što je njegov test bio pozitivan na anabolički steroid stanozolol. Pomenuta supstanca je pronađena u njegovom organizmu nakon pobjede nad Rusom Fedorom Chudinovim 20. februara 2016. godine.

Bivši svjetski prvak je tada poručio da ne može objasniti zbog čega su rezultati njegovog testa bili pozitivni na nedozvoljena sredstva, ali da će se boriti da dokaže svoju nevinost po tom pitanju. Ipak, nakon što je i "B uzorak" bio pozitivan, njemačka nacionalna antidoping agencija NADA je podnijela krivičnu prijavu protiv Ćatića.

U maju prošle godine tužioci su pokrenuli proces, a jedna od tački koje su stavili na teret Ćatiću jeste i ona za napad s obzirom da je navodnim uzimanjem steroida stekao prednost nad svojim protivnikom. Uzimanjem anaboličkih steroida, tužioci su zaključili, Ćatić je stekao veću mogućnost nanošenja boli i štete svom protivniku.

Advokat Adnana Ćatića, Reims, je ipak vrlo brzo uspio oboriti taj dio optužnice, te se već tada pozvao na mišljenje eksperta za doping, Wilhelma Schanzera.

Mišljenje Wilhelma Schanzera

Još krajem 2016. godine, danas penzionisani šef Instituta za biohemiju na Univerzitetu sporta Wilhelm Schanzer je istakao da je u Ćatićevom organizmu pronađena ekstremno mala količina nedozvoljenog sterodia.

"Mogućnost da se radilo o konzumiranju prehrambenog suplementa zagađenog stonazololom se ne može isključiti", istakao je tada Schanzer.

Iuzuzetno mala količina

Na Ćatićevoj strani je bilo i mišljenje Hansa Geyera, zamjenika direktora labaratorije Univerizeta sporta u Kelnu.

"Koncentracija steroida pronađena u Ćatićevom orgaizmu je 2.500 puta manja od količine koja bi bila relevantna kada je u pitanju doping. Najmanja količina u slušaju koje bi se razmišljalo o dopingu je pet miligrama stanozolola", pozvao se Ćatićev advokat na mišljenje stručnjaka.

Kontaminirana hrana realna mogućnost

Sud je odlučio slijediti Reimsovo mišljenje i mišljenje gore navedenih stručnjaka za doping. Zaključeno je da postoji realna mogućnost da je Ćatić spornu supstancu unio u svoj organizam kroz kontaminirani hranu ili suplemente, zbog čega nije moguće donijeti osuđujuću presudu.

Javni tužitelj ipak planira uložiti žalbu Visokom regionalnom sudu, ali se očekuje da će i ona biti odbačena.

Povratak Adnana Ćatića

S obzirom da je, po svemu sudeći, odnio pravnu pobjedu, Ćatić planira povratak u ring, a nakon pauze od tri godine bi se trebao boriti protiv bivšeg prvaka svijeta Arthura Abrahama.

Ostao je Ćatić bez svoje WBA titule nakon doping skandala, ali njemački mediji sada tvrde da više ništa ne stoji na putu njegovom velikom povratku u ring.

Top Komentari

igepa
Sretno kralju i jaci se vrati ....
6 0
starmac
Sretno Sampione.Vrati titulu i reci koje kralj.
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi