Najavljivali su ga kao novo svjetsko čudo, a on je usred Pariza ponižen - Tony Yoka je na konopcima!

Težak poraz francuskog boksera

Najavljivali su ga kao novo svjetsko čudo, a on je usred Pariza ponižen - Tony Yoka je na konopcima!

Midhat Šljivak

Francuski bokser Tony Yoka (31) doživio je novu blamažu. On je večeras na terenima Roland Garrosa u Parizu pretrpio najteži poraz karijere. Jednoglasnom odlukom sudija nekadašnju veliku zvijezdu savladao je Belgijanac Ryad Merhy.

Tony Yoka najavljivao je veliku boksersku karijeru. Kao amater Francuz je bio zaista odličan, zaustavljao je danas respektabilna imena u svijetu boksa, a posebno se izdvaja pobjeda nad Filipom Hrgovićem u polufinalu Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, gdje je Yoka uzeo zlato.

Krenuo je 31-godišnjak veoma dobro i u profesionalne vode. Dobio je 11 borbi među kojima su bili trijumfi nad Johanom Duhaupasom, Christianom Hammerom i Petrom Milasom, no onda je nešto krenulo po zlu.

Yoka je prvi ozbiljan izazov izgubio. Opasni Kongoanac Martin Bakole bio je preveliki zalogaj za njega usred Pariza. Sudije su većinskom odlukom pobjedu dale Bakoleu, da bi u martu ove godine uslijedilo novo razočarenje za Yoku i Francuze.

Ponovo je Accor Arena bila nesretna za ovog boksera. Carlos Takam je nakon 10 rundi slavio podijeljenom odlukom i bilo je jasno da karijera nekada velike nade ide u ponor.

Oglasi

Večeras je ona udarila žestoko u zid. Yoka je na terenima Roland Garrosa za protivnika imao Belgijanaca Ryada Merhyja i bio je ogroman favorit.

Međutim, Yoka je doživio potpuni krah. Nakon 10 rundi sva trojica sudija su dodijelila pobjedu Merhyju sa po 96:94 i ovo je vjerovatni kraj nadanja Tonyja Yoke o velikoj karijeri.

Francuz je naravno razočaran. Smatra da je on kontrolisao borbu i da ju je dobio.

Oglasi

"Imao je dobrih rundi, ali smatram da sam kontrolisao većinu borbe svojim direktima. Ne razumijem odluku sudija i vjerujem da sam učinio dovoljno za pobjedu", rekao je Yoka i najavljuje da je vrijeme da se razgovara o daljim koracima.

"Dosta se toga promijenilo pred ovu borbu, tražili smo pobjedu, mislio sam da će ići bolje s novim trenerom. Šta ću? Moram krenuti dalje i razmotrit ću opcije sa svojim timom", rekao je Yoka.

Trener Don Charles ne može da vjeruje da je njegov borac večeras izgubio.

"Morat će mi objasniti šta su gledali i šta su računali kao udarce. Ja to želim znati. Yoka je dominirao direktima. Jesu li možda računali udarce po rukavicama? Stvarno ne shvatam. Morat će mi objasniti određene stvari", rekao je Charles.

Tonyja Yoku su nekada proglašavali novim Anthonyjem Joshuom, no on je trenutno samo prosječan bokser koji nikada neće biti svjetski šampion. To je već sada jasno.

Ryad Merhy je došao do velike pobjede. Ona mu je 32. u karijeri u kojoj ima dva poraza, a treba istaći da je Belgijanac nekadašnji WBA šampion svijeta u cruiser kategoriji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi