UFC borac tužio proizvođača suplemenata zbog pada na doping testu i dobio 27 miliona dolara odštete

Romero napravio pravi potez

UFC borac tužio proizvođača suplemenata zbog pada na doping testu i dobio 27 miliona dolara odštete

Midhat Šljivak

Jedan od najboljih UFC boraca srednje kategorije Yoel Romero pao je u januaru 2016. godine na doping testu.

USADA je tada objavila kako je Romerov test pozitivan, a nakon silnih pregovora i kockanja, suspendovan je na šest mjeseci, jer se nije znalo na koju je supstancu Kubanac bio pozitivan.

Međutim, Romero je činio sve kako bi dokazao da je nevin. Prihvatio je suspenziju od šest mjeseci, ali je tužio proizvođača suplemenata za kojeg je dokazano da je u sebi sadržavao zabranjenu supstancu.

Suplimenti kompanije Gold Star Performance Products je sadržavao ibutamoren, odnosno stimulatoru hormona rasta, koja je zabranjena borcima, ali čije ime se nije nalazilo na listi sastojaka.

Zato ih je Romero odlučio tužiti i na kraju mu se sve itekako isplatilo. Ova kompanija će 42-godišnjem borcu morati da isplati čak 27.4 miliona dolara odštete zbog svega što je doživio.

Tri miliona je dobio za izgubljenu zaradu, tri za narušavanje reputacije i tri za emocionalnu bol. Sve je to utrostručeno zbog zakona koji štiti konzumente od proizvođača i na kraju će Romero dobiti nešto više od 27 miliona dolara.

To u kavez nikad ne bi zaradio. Romero jeste vrhunski borac, ali ovakve cifre gotovo niko u MMA svijetu ne može zaraditi za tako kratak period.

Yoel Romero je posljednji meč odradio u junu prošle godine kada je poražen od Roberta Whittakera, ali je još na vaganju imao višak kila i borba nije bila za pojas prvaka srednje kategorije.

Novi meč bi trebao odraditi u augustu, a protivnik će mu biti Paulo Costa.

Top Komentari

Emir
Gospodin, sad fino laganini u penziju hahahahh libo ga racku neka se debili bore za sicu dok je king uzeo 27 milki
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi