Završio je karijeru Aliju, a Tysona je gurnuo prema slavi: Bivši šampion je umro na stravičan način

Trevor Berbick ubijen 2006. godine

Završio je karijeru Aliju, a Tysona je gurnuo prema slavi: Bivši šampion je umro na stravičan način

Midhat Šljivak

Ako se neko tokom života mogao pohvaliti da je imao velikog utjecaja na karijere Muhammada Alija i Mikea Tysona, onda je to čuveni Jamajčanin Trevor Berbick.

Nekada fantastični bokser je 1981. godine pobijedio čuvenog Alija i na taj način mu je okončao karijeru, da bi pet godina kasnije otvorio Mikeu Tysonu put ka vrhu teške kategorije.

Berbick je protiv Iron Mikea branio WBC pojas prvaka svijeta kojeg je u martu 1986. godine osvojio pobjedom protiv Pinklona Thomasa, ali u novembru iste godine nije mogao da se suprotstavi teškim udarcima i pao je u drugoj rundi i Tyson je postao najmlađi prvek svijeta u historiji teške kategorije.

Berbick je imao dosta problema sa zakonom od 1990. godine. Te godine je osuđen zbog napada na bivšu menadžerku kojoj je uperio pištolj u glavu i optužio ju je za krađu novca. Kasnije je osuđen i za silovanje babysitterice na Floridi i osuđen je na četiri godine zatvora. Iste godine je osuđen i za oružanu pljačku.

Nakon 15 mjeseci zatvora deportovan je iz SAD-a. Otišao je u Kanadu, a zatim zbog problema sa imigracijom se vratio na Jamajku.

Usprkos problemima sa zakonom još dugo je trajala karijera Trevora Berbicka. Završio ju je tek 2000. godine pobjedom nad Shaneom Sutcliffeom za kanadskog prvaka teške kategorije i sa 46 godina je rekao da mu je dosta boksa.

Nakon povratka na Jamajku živio je u rodnom Port Antoniju. Tamo je 28. oktobra 2006. godine umro u teškim mukama. U crkvi je napadnut metalnom šipkom, dobio je žestoke udarce u glavu i na mjestu je ostao mrtav.

Lokalni mještani su pomogli policiji da rasvijetli slučaj ubistva Berbicka. Ukazali su na to da bi s ubistvom veze mogao imati njegov tada 20-godišnji nećak Harold Berbick i to se ispostavilo kao tačno.

Nakon ispitivanja utvrđeno je da su Harold i neimenovani 18-godišnjak (kasnije otkriveno da se radi o Kentonu Gordonu) ubili čuvenog boksera, a nakon suđenja 20. decembra 2007. godine Harold je osuđen na doživotni zatvor. Njegov saučesnik osuđen je na 14 godina.

Trevor Berbick je karijeru završio nakon ukupno 61 borbe. Dobio ih je 49, imao je 11 poraza i jedan neriješen meč.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi