200.000.000 eura za novu Staru damu

Projekat je u toku...

200.000.000 eura za novu Staru damu

Jučer su se pojavile informacije da je Hertha dogovorila sve sa "prekriženim" veznjakom Arsenala Granitom Xhakom, te da se čeka konačni dogovor o visini naknade.

Arsenal želi vratiti novac koji je uložen u Xhakin transfer iz Borussije Monchengladbach (40-ak miliona eura), dok berlinski klub cilja na nešto manju cifru. Bilo kako bilo, trebalo bi se raditi o izuzetno skupom transferu za Herthine standarde.

Međutim, za one upoznate sa prilikama u Herthi, to nije nikakvo iznenađenje.

Januarski prelazni rok tek je početak projekta novog gazde berlinske Stare dame, njemačkog multimilionera Larsa Windhorsta.

Windhorst je u Herthu "ušao" ljetos kada je za oko 125 miliona eura kupio paket od 37.5% dionica kluba, da bi u novembru kupio još 12.4% dionica za blizu 100 miliona eura.

Tako je Windhorst unio svoj kapitel u Herthu i postao vlasnik 49.9% dionica kluba.

Međutim, Windhorst ne želi tek povremeno ulagati, "kada zatreba", u klub, po čemu se razlikuje od mnogih drugih "šefova" u Njemačkoj. Naime, prema njemačkim zakonima nemoguće je kupiti više od 49.9% dionica nekog profesionalnog kluba, a pošto onda nema apsolutne kontrole nad istim - "gazde" ne žele nemilice ulagati novac.

Ali Windhorst je već naumio upumpati ogromna sredstva u Herthu, bez obzira na iznad pomenutu činjenicu.

Prema onome što se može pročitati u njemačkim medijima, Windhorst je odlučan da vrati Herthu na staze stare slave i već je namijenio 200 miliona eura za pojačanj svog kluba.

Osim toga, novi gazda Herthe ima poptuno povjerenje u trenera Jurgena Klinsmanna koji će očigledno biti vođa njegovog ambicioznog projekta.

Klinsmann sada ima novac na raspolaganju, a na njemu da ga pametno troši i bira pojačanja po svojim procjenama, ukusima i željema.

Upravo je Xhaka jedna od velikih Klinsmannovih želja, a prave promjene u ekipi Herthe tek slijede. Nekada sjajni njemački fudbaler, a danas trener berlinske Stare dame je već "naciljao": Juliana Weigla, Juliana Draxlera, Wanyamu, Gotzea...

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Bilo kako bilo, Hertha bi uskoro trebala izgledati puno drugačije nego što je to sada slučaj, a da li će Windhorstov projekat ekspresno dati rezultate ili će biti potrebno vremena - ostaje da se vidi.

I da, Windhorst može dobiti od DFB-a pravo na većinski udio u Herthi (50+1%), ali samo ako nastavi narednih 20 godina finansirati klub sa Olimpijskog stadiona u Berlinu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi