Najljepša fudbalska priča 2021. godine dolazi iz Srbije

Samo Portugalcima nije najljepša

Najljepša fudbalska priča 2021. godine dolazi iz Srbije

E. Ganibegović

Iza nas je jako uzbudljiva fudbalska godina.

Mnogo toga se izdešavalo: Ivaylo Petev postao je novi selektor reprezentacije BiH, Borac je nadoknadio veliki zaostatak za Sarajevom i postao prvak države, FK Mladost DK je za zelenim stolom, po mišljenju mnogih neopravdano, izbačen iz lige, Edin Džeko je napravio transfer u Inter koji je nakon mnogo godina prekinuo seriju Juventusovih titula, klubove su promijenili Ronaldo i Messi, Chelsea i Italija postali su prvaci Evrope, odigrane su evropske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru...

Upravo iz tih kvalifikacija dolazi nam najljepša fudbalska priča 2021. godine.

Na samom početku kvalifikacija u grupi A odigrana je utakmica između Srbije i Portugala na "Rajko Mitić" stadionu u Beogradu. Bila je to utakmica dva tima koja su bili najveći favoriti u grupi pored Republike Irske, Luksemburga i Azerbejdžana.

Gosti su, naravno, bili favoriti, a to su opravdali u prvih 45 minuta kada su pogocima Jote iz 12. i 37. minute vodili s 0:2 i činilo se da će lagano uzeti tri boda na ovom gostovanju.

Ipak, Orlovi nisu tako lako htjeli da se predaju. Odmah na otvaranju drugog dijela igre, u 47. minuti, a gol za smanjenje vodstva gostiju postiže Aleksandar Mitrović.

Oglasi

Već u 60. minuti, bilo je 2:2. Jednu od najljepših akcija u kvalifikacijama odigrali su fudbaleri Srbije, a na kraju Radonjić asistira za Kostića koji pogađa za izjednačenje i erupciju oduševljenja na stadionu.

I jedni i drugi su tada imali otvoren put ka pobjedi, a naredno veliko uzbuđenje u sudijskoj nadoknadi. Milenković pravi oštar start nad Danilom i dobija direktan crveni karton, te Srbija posljednje minute ostaje da igra s 10 igrača.

Četvrta minuta sudijske nadoknade donosi veliku dramu. Cristiano Ronaldo postigao je gol, lopta je očigledno cijelim obimom prešla gol-liniju prije no što ju je Mitrović izbio, no gola nije bilo.

Tada se VAR još uvijek nije koristio u kvalifikacijama, pa je konačna odluka bila na sudijama koji su odlučili da gola nema i ostalo je 2:2.

Cristiano Ronaldo, tada još fudbaler Juventusa, ljutito je bacio kapitensku traku i izašao s terena, a nakon toga slijedi najljepša priča godine.

Vatrogasac Đorđe Vukićević je uzeo bačenu traku, te je ponudio na aukciji i prodao za sjajnih 75.000 dolara. Sav novac donirao je za liječenje 6-mjesečne bebe, Gavrila Đurđevića.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Operacija je uspjela i mali Gavrilo je spašen sigurne smrti. Ništa u životu nije slučajno. Ko zna šta bi s Gavrilom bilo da je Ronaldu priznat pogodak...

Na kraju je Srbija uspjela direktno da ode na Svjetsko prvenstvo i to pobjedom s 1:2 i Lisabonu u posljednjem kolu pogotkom Aleksandra Mitrovića u 90. minuti utakmice, dok će Portugal svoju šansu tražiti u martu kroz baraž u kojem se prvo u polufinalu sastaje s Turskom, a onda igra protiv pobjednika duela Italija - Sjeverna Makedonija.

Oglasi