Amerikanci "kupili" i Nijemce: Desilo se nezamislivo, prekinuta je 70 godina druga tradicija!

Zarada 100 miliona godišnje

Amerikanci "kupili" i Nijemce: Desilo se nezamislivo, prekinuta je 70 godina druga tradicija!

Admin Čaušević

Završava se jedna era u reprezentaciji Njemačke. Simbol Elfa odlazi u historiju. Amerikanci su uspjeli nezamislivo i platitli su ogroman novac za to, navodno 100 miliona eura godišnje.

Američki div sportske opreme Nike opskrbljivat će sve njemačke nacionalne selekcije svojom odjećom i opremom od 2027. godine, iznenađujuće je u četvrtak objavio njemački fudbalski savez (DFB).

Novi ugovor se proteže do 2034. godine i završava dugogodišnji odnos Njemačke s Adidasom, koji traje nekih 70 godina i činio se nepokolebljivim.

Njemačka muška reprezentacija koristi Adidasovo sjedište u Herzogenaurachu, u blizini Nurnberga, kao svoju timsku bazu za Evropsko prvenstvo, kojem je Njemačka domaćin ovog ljeta.

Čini se da je Adidas bio iznenađen odlukom DFB-a da se prebaci na svog najvećeg rivala, samo potvrdivši u kratkom priopćenju. "DFB nas je danas obavijestio da će Savez imati novog dobavljača od 2027. godine."

Njemačke reprezentacije nosili su Adidasovu opremu za sva četiri naslova Svjetskog kupa za muškarce, svoja tri naslova evropskog prvaka te dva Svjetska kupa za žene i osam naslova evropskog prvaka.

Oglasi

"Razumijemo svaku emociju. Drastičan je događaj i za nas kao Savez kada postaje jasno da se nakon više od 70 godina završava partnerstvo koje je bilo i obilježeno brojnim posebnim trenucima. To nas ne ostavlja hladnima", poručili su iz DFB-a.

Nike će Nijemcima plaćati najmanje 100 miliona eura godišnje u sedmogodišnjem periodu što je daleko više od 50 miliona eura koliko je do sada izdvajao Adidas na godišnjem nivou.

Poređenje radi Amerikanci će FS Njemačke plaćati znatno više nego što trenutno plaća Francuzima. Ugovor s Trikolorima koji od 2011. godine nosi američki brend, trenutno je vrijedan oko 50 miliona eura i traje do 2026. godine.

Prema medijskim izvješćima, FS Francuske je zainteresovan za poboljšanje uslova.. Kao jedan od kandidata za nasljednika navodi se Adidas koji je do 2010. bio dobavljač udruge.

Ukoliko Adidas bude želio servirati neku vrstu osvete Nikeu onda će definitivno morati izdvojiti ogroman novac da postane dostavljač opreme Francuzima.

Top Komentari

user1609866240
Sve je na prodaju!
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi