Reprezentacija Njemačke ima novu 'desetku', pripala je najboljem: "Sanjao sam o ovom broju..."
Mlada zvijezda Bayerna dobila slavni broj (Foto: Adidas)

Zvijezdi Bayerna pripala velika čast

Reprezentacija Njemačke ima novu 'desetku', pripala je najboljem: "Sanjao sam o ovom broju..."

Midhat Šljivak

Fudbalska reprezentacija Njemačke ima novu 'desetku'. U narednim godinama ovaj broj zadužio je Jamal Musiala.

Mlada zvijezda Bayerna Jamal Musiala u budućnosti će nositi dres Njemačke s brojem 10. Selektor Julian Nagelsmann odlučio je da 21-godišnjak preuzme sav teret slavnog broja i dosadašnji broj 14 će prepustiti nekom drugom.

Musiala je naravno presretan što će biti nova 'desetka' nacionalnog tima. Ispunjen mu je san.

"Desetka mi je san od djetinjstva. Sanjao sam o tom broju kada sam gledao Messija i slične igrače", rekao je Musiala i dodaje:

"Neće me previše ponijeti. Davat ću sve od sebe kao što bih to uradio i s drugim brojem na leđima. Ipak, poseban je osjećaj nositi baš 'desetku'", poručio je mladi fudbaler.

Oglasi

Musialu je nakon prvog treninga hvalio Toni Kroos. Jasno mu je da je čudo od igrača.

"Ne gledam Bundesligu, više gledam Ligu prvaka. Vidio sam Jamala i tamo, a da ga nikad prije nisam vidio, jutrošnji trening bi mi bio dovoljan", rekao je Kroos.

Mladoj zvijezdi naravno prijaju ovakve pohvale. Uzvratio je starijem kolegi.

"Toni Kroos je nevjerovatan fudbaler. Već na treningu se vidi kako je miran na lopti. Godinama ga gledam, fantastičan igrač koji će nam dosta pomoći. Izuzetno ga poštujem i gode mi njegove pohvale", rekao je Musiala.

Oglasi

Treba napomenuti da su dres s brojem 10 u reprezentaciji Njemačke nosila brojna velika imena među kojima su Lothar Matthaus, Felix Magath, Bernd Schuster, Rudi Voller, te u novija doba Lukas Podolski, Mesut Ozil...

Iako mu je samo 21 godina Musiala je dres A selekcije oblačio 25 puta i postigao je dva gola. Prethodno je igrao za mlade selekcije Engleske.

Jamal Musiala je mogao igrati za četiri reprezentacije

Jamal Musiala je imao mogućnosti nastupati za čak četiri reprezentacije. Njemačku je odabrao ispred Engleske, Nigerije i Poljske.

Sjajni fudbaler je rođen 2003. godine u Stuttgartu. Otac mu je Nigerijac, a majka Njemica poljskih korijena.

S obzirom na to da mu otac ima i britanski pasoš, on je još kao dječak otišao u Englesku. Sa sedam godina počeo je trenirati u ekipi Southamptona.

Oglasi

Talenat je ubrzo otkrio Chelsea. Osam godina je Musiala nastupao za londonske Plavce koji ga potom gube od Bayerna, gdje tada još tinejdžer 2019. godine postaje član bavarskog velikana.

Jako brzo je dobio šansu u prvom timu. Bambi, kako mu je nadimak, oduševio je fudbalski svijet i trenutno je jedan od najboljih mladih igrača svijeta.

Nema dileme da najbolje od njega tek predstoji. Njegovi potezi su nešto zaista spektakularno i veliki je adut Njemačke na Euru.

Nijemci su na Euru kojem su domaćini smješteni u grupu A sa selekcijama Mađarske,  Škotske i Švicarske.

Oglasi