Adieu la France: Pali smo u Dublinu bez ispaljenog metka

Ništa od Evropskog prvenstva

Adieu la France: Pali smo u Dublinu bez ispaljenog metka

E. Škorić

Bosanskohercegovačka nogometna reprezentacija nije uspjela da se plasira na Evropsko prvenstvo u Francuskoj naredne godine. Nažalost, poraženi smo večeras u Dublinu od Republike Irske s 2:0 za kraj svih nada.

Dolaskom Mehmeda Baždarevića naš nacionalni tim vratio se iz mrtvih i uspio u samom finišu kvalifikacija da izbori baraž, no u dvomeču sa Republikom Irskom nismo uspjeli da prođemo dalje.

Treći baraž ponovo nam je bio nesretan. Irci nisu bili posebno jak protivnik, ali organizovanom igrom u obje utakmice uspjeli su da nas eliminišu. Nakon što smo u Zenici odigrali 1:1, večeras smo poraženi...

Imali smo dosta grešaka, mnogi igrači su zakazali na Aviva stadionu u Dublinu. U prvih 15 minuta nije bilo šansi, Irci su uglavnom kontrolisali stvari na terenu, a mi smo se trudili isključivo da ne primimo gol. 

U 23. minuti dosuđen je penal za Irski. Zukanovića je lopta pogodila u ruku, Kuipers je pokazao na bijelu tačku iako smo mišljenja da je prestrogo dosuđena najstroža kazna. Walters je bio nemilosrdan, matirao je Begovića za veliko slavlje irskih navijača.

Tek u 34. minuti smo uspjeli da zaprijetimo. Džeko je spustio loptu za Medunjanina, koji s 20 metara šutira preko gola. Do kraja prvih 45 minuta ostalo je 1:0, a moglo je i biti 2:0 nakon konfuzije u našoj odbrani - Zukanović je dodao nazad do Begovića, koji je napucao Hoolahana, no srećom uspio je da dođe do lopte.

Očekivano, na poluvremenu je Baždarević ubacio tek oporavljenog Bešića, a iz igre je morao Cocalić. Nije bilo puno izbora, morali smo da krenemo prema golu Randolpha. 

U 50. minuti imali smo opasan pokušaj preko Medunjanina, koji je ubacio iz slobodnjaka s desne strane, a jedan irski igrač zamalo da postigne autogol. Igrala se 54. minuta kada je Vranješ poslao loptu uz liniju za Višću, koji je zavrnuo u irski šesnaesterac, ali Lulić ne uspijeva dobro da zahvati loptu.

U 60. minuti Vranješ je izborio slobodni udarac na desnoj strani, Medunjanin je lukavo poslao loptu za Pjanića na 12 metara, no veznjak Rome je izblokiran. Ostalo je, dakle, 1:0 za Irsku pola sata prije kraja.

Ako smo živjeli u nadi da možemo na Euro, ona je nestala dvadesetak minuta prije kraja. Nakon prekida, Vranješ je htio izbaciti loptu, ali je ona otišla na drugu stativu i ravno na nogu Waltersa, koji je ponovo pogodio. 

Krenuli smo na sve ili ništa, ali jasno je da nije bilo moguće dati Ircima dva gola za 20 minuta. Mogao je Long nakon velike greške Spahića da postigne treći gol, ali je Begović odbranio i makar nas malo spasio blamaže. Imali smo nekoliko opasnih napada u posljednjim minutama, Ibišević je uspio da pogodi prečku, no ostalo je 2:0 za Irsku, koja, mora se to priznati, zasluženo odlazi na Evropsko prvenstvo.

Irska - BiH 2:0 (Walters 24 - penal, 70)

Irska: Randolph, Coleman, Keogh, Clark, Brady, Whelan (od 90. O'Shea), McCarthy, Hendrick, Hoolahan (od 55. McClean), Walters, Murphy (od 55.  Long). 

BiH: Begović, Spahić, Kolašinac, O. Vranješ, Lulić (od 80. Ibišević), Zukanović, Cocalić (od 46. Bešić), Medunjanin (od 69. Đurić), Pjanić, Višća, Džeko.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.