Trebao im bod za titulu, bilo je jasno šta se sprema: Godinama u sjeni drugih, ali opet su na vrhu!

AEK novi prvak Grčke

Trebao im bod za titulu, bilo je jasno šta se sprema: Godinama u sjeni drugih, ali opet su na vrhu!

Edmir Škorić
Teme:

U nedjelju navečer utakmicama posljednjeg kola doigravanja spustila se zavjesa na ovogodišnju grčku Superligu, a titulu je osvojio AEK iz Atine.

Žuto-crni priželjkivali su barem remi protiv Volosa kako bi se okitili naslovom prvaka Grčke i tako spojili preseljenje na novi stadion sa novom titulom.

No, domaći tim je u OPAP Areni bio uvjerljiv, slavio je sa 4:0 golovima Zubera, Gaćinovića, Szymanskog i Pinede, te je počelo veliko slavlje na terenu i na tribinama, ali i u okolici stadiona.

Ovo je 13. titula za AEK i prva od sezone 2017/18. Prije toga posljednju su slavili još davne 1994. godine. Uz 13 titula, AEK ima i 15 naslova Kupa Grčke te tri grčka Superkupa. Olympiakos je uvjerljivo vodeći sa 47 titula, dok ih 20 ima Panathinaikos.

Titule u Grčkoj su u prošlosti osvajali još PAOK (3), Aris (3) i Larissa koja ima jednu titulu.

Oglasi

AEK je u ljeto 2021. godine ispao od mostarskog Veleža u Evropi, a sada se pokazao najjačim u Grčkoj iako je uglavnom bio u sjeni Olympiakosa i Panathinaikosa posljednjih nekoliko godina.

AEK i Panathinaikos će igrati u Ligi prvaka, odnosno u kvalifikacijama za to takmičenje, dok će Olympiakos igrati u Ligi Evrope, a PAOK i Aris u Konferencijskoj ligi.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U derbiju kola PAOK je ugostio Olympiakos, koji je slavio sa 1:0 golom Samassekoua i tako okončao prvenstvo na trećem mjestu sa 73 boda, dok je drugi završio Panathinaikos sa pet bodova manje u odnosu na AEK.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi