Gdje je danas čovjek koji je na jednoj utakmici zabio sedam golova, a u Engleskoj sve razočarao?

Afonso Alves živi daleko od očiju javnosti

Gdje je danas čovjek koji je na jednoj utakmici zabio sedam golova, a u Engleskoj sve razočarao?

Endin Čaušević

Brazilski napadač Afonso Alves svojevremeno je bio velika zvijezda kada je stigao u Middlesbrough početkom 2008. godine, ali nije nikada uspio da opravda očekivanja u ovom klubu.

Alves je karijeru počeo u Atletico Mineiru za koji je debitovao 2001. godine, a godinu dana kasnije stigao je u Evropu. Njegova prva stanica u Evropi bila je Švedska gdje je nastupao za dva kluba.

Ovaj Brazilac je dvije sezone proveo u dresu Orgrytea, a potom je potpisao za Malmo. Nakon svije sezone u dresu Malma odlučio je da karijeru nastavi u Nizozemskoj i to je bio za njega odličan potez.

Alves je potpisao za Heerenveen gdje je vjerovatno igrao najbolji fudbal u svojoj karijeri. Brazilac je pravio čuda u dresu ovog kluba, a na 50 mečeva koliko je odigrao za Heerenven zabio je nevjerovatnih 48 golova.

Ono po čemu je tada cijeli svijet čuo za Alvesa jeste utakmica koja se igrala 7. oktobra 2007. godine. Tada je Heerenveen na svom terenu dočekao Heracles i slavio je s čak 9:0, ali nevjerovatno je da je Alves zabio čak sedam golova na ovoj utakmici.

Mnogi su vjerovali da je ovaj Brazilac zaslužio da igra u dosta jačoj ligi, te se tada špekulisalo da ga želi nekoliko ozbiljnih evropskih klubova, a on je tada završio u engleskom Premiershipu.

Oglasi

Nevjerovatno izdanje protiv Heraclesa i sedam golova na jednom meču bila je najbolja preporuka čelnicima Middlesbrougha da ga kupe, a Alvesa su tada platili oko 15 miliona eura.

Navijači engleskog kluba bili su oduševljeni kada je Alves potpisao, te je stadion bio skoro pun na njegovom predstavljanju. Ipak, Brazilac u dresu Middlesbrougha baš i nije opravdao očekivanja.

Alves je stigao u januaru 2008. godine, te je debitovao je tek 8. februara kada se oporavio od povrede, te mu je trebalo pet utakmica da dođe do prvog kola. Brazilac je zablistao tada protiv Manchester Uniteda (2:2) kada je postigao oba gola.

Najbolji meč u dresu Middlesbrougha odigrao je u posljednjem meču sezoneprotiv Manchester Cityja kada je njegov tim sa čak 8:1 deklasirao klub s Etihada, a Alves je zabio hat-trick.

Ostao je u Middlesbroughu i naredne sezone kada se od njega očekivalo da zablista, ali se to nije desilo. U sezoni je odigrao 35 mečeva u svim takmičenjima, ali je zabio samo sedam golova što nije bilo dovoljno jer je njegov tim ispao iz Premiershipa.

Oglasi

Na ljeto 2009. godine napustio je engleski klub i otišao je u Katar gdje je potpisao za Al-Sadd. U Middlesbroughu su zaradili 12 miliona eura od ovog transfera, a Alves je postao jedan od najvećih promašaja u historiji ovog kluba.

Alves je naredne četiri godine bio u Kataru gdje je pored Al-Sadda igrao još za Al-Rayyan i Al-Gharafu. Svoju karijeru zvanično je završio 2015. godine nakon što više od dvije godine nije uspio da pronađe novi klub. U Kataru je također bio dosta dobar jer je na 68 mečeva uspio da zabije 46 golova.

Treba dodati da je Alves upisao osam nastupa i za reprezentaciju Brazila, te je uspio zabiti jedan pogodak i to 2007. godine u prijateljskoj utakmici protiv Meksika.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Nakon što je završio svoju karijeru vratio se u Brazil gdje je počeo da se bavi trenerskim poslom, ali mu tu ne ide baš najbolje. Ipak, ne mora da se brine previše oko finansija jer je u Kataru zaradio dovoljno novca da on i njegova porodica mogu da žive bezbrižno do kraja života.

Alves nema profile na društvenim mrežama i nakon završetka karijere živi daleko od očiju javnosti, te se ne eksponira previše i zbog toga o njemu nema baš puno informacija. Trener je u omladinskoj školi jednog kluba u Belo Horizonteu i očito uživa u životu nakon završetka igračke karijere.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi