Tuga za Salaha, osmijeh na licu Manea: Senegal je prvak Afrike!
FOTO: EPA

Prvi put u historiji

Tuga za Salaha, osmijeh na licu Manea: Senegal je prvak Afrike!

Haris Zilić

Odigrano je finale Afričkog kupa nacija, a novi gazda na kontinentu je reprezentacija Senegala.

Duel koji se dugo očekivao Mohamed Salah protiv Saida Manea večeras je osmijeh na lice donio Maneu.

Počelo je uzbudljivo. U sedmoj minuti dosuđen je penal za Senegalce, međutim Mane nije pogodio za vodstvo Senegala. Nakon toga još nekoliko prilika za Senegalce, odbrana Egipta je bila sigurna.

Egipćani su sredinom prvog poluvremena prijetili preko Salaha i Mostafe, a to su bila i jedina dva ozbiljnija pokušaja Egipćana u prvom poluvremenu.

Senegalci su imali još jednu šansu preko Gueyea u finišu prvog poluvremena, ali na odmor se odlazi sa 0:0.

Prvo poluvrijeme je donijelo i dosta nervoze, vidjeli smo i četiri žuta kartona.

Oglasi

Drugo poluvrijeme bolje otvaraju Senegalci, Ghabal sjajnom intervencijom spašava Egipat u 55. minuti susreta. Igrala se 67. minuta kada je Egipat imao dobru priliku nakon prekida, međutm Mohammed loše šutira glavom.

Do kraja regularnog dijela nije bilo puno prilika i otišlo se u produžetke.

Odmah na startu produžetka, Ghabal još jednom odličnom intervencijom spašava Egipat nakon udarca Dienga. U 100. minuti novi okršaj DIenga i Ghabala i ponov golman Egipta izlazi kao pobjednik.

Do kraja produžetaka nije bilo nekih izrazitih prilika i situacija pred oba gola, tako da su pobjednika odlučivali penali.

U penal seriji bolji je bio Senegal sa 4:2, a odlučujući penal pogodio je Sadio Mane.

Top Komentari

King_Kenny
...bravo,navijao sam da Senegal osvoji svoju prvu titulu,a i da malo obraduju svoj narod koji je jedan od najsiromasnijih u Africi,bar neka radost nek ih zadesi.
33 3
nedoni46
e treba imat muda pa opet uzet loptu i sutat penal poslije promasaja.
28 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi