Super liga kreće u augustu: Učestvovat će 12 klubova!
FOTO: EPA

Ideja koja je krenula 2019. godine

Super liga kreće u augustu: Učestvovat će 12 klubova!

Haris Zilić

U augustu 2023. godine počinje prvo izdanje Super lige. Dok se u Evropi još uvijek vode pregovori oko novog takmičenja, pojedini nisu mogli čekati i kreću u nove izazove.

Tako će Afrika prva krenuti sa idejom Super lige.

Zvanično takmičenje starta u augustu, a u njemu će učestvovati 12 najboljih klubova u Africi.

Dakle, nema više afričke Lige prvaka, klubovi će imati takmičenje zatvorenog tipa.

Mnogi vjeruju da će ovo pomoć afričkim klubovima da se malo približe kvaliteti koju posjeduju evropski i južnoamerički klubovi.

Prvobitna ideja bila je da Super liga broji osam timova, ali uskoro će biti ozvaničena odluka da se pridruže još četiri tima.

Oglasi

Takmičenje će imati i zvaničan naziv CAF Super league, a pobjednik će izboriti nastup na Svjetskom klupskom prvenstvu.

Što se tiče formata vjerovatno će se igrati ligaški, dakle 22 redovna kola nakon kojih će prvoplasirani tim biti i zvanično proglašen pobjednikom.

Pomenuta 22 kola popunila bi kalendar u Africi koji su prije imao kroz Ligu prvaka u grupnoj i nokaut fazi.

U junu bi trebao biti uvtrđen i nagradni fond za pobjednika.

U Africi ima nekoliko zanimljivih klubova i poznatih kao što su Al Ahly, Zamalek, Raja Casablanca, Mazembe, tako da sigurno možemo očekivati zanimljivo takmičenje.

Ideja od afričkoj Super ligi krenula je 2019. godine kada je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino predložio projekat razvoja afričkog klupskog fudbala.

Jedna od ideja je bila da učestvuje 24 kluba, ali na kraju je to prepolovljeno u prvoj sezoni kako bi se vidjelo kako će proći debitantska sezona sa najjačim klubovima u Africi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi