Infantino sa Peleove povorke pozvao na inicijativu koja bi mogla izazvati značajne polemike

Posljednji oproštaj od fudbalske ikone

Infantino sa Peleove povorke pozvao na inicijativu koja bi mogla izazvati značajne polemike

Admin Čaušević

U Santosu su počeli pogrebna povorka i oproštaj od Pelea, mitske legende brazilskog fudbala koji je preminuo u 82. godini od raka debelog crijeva. Hiljade navijača dolaze na stadion Vila Belmiro kako bi se oprostili od zvijezde, koja je bila jedini fudbler koji je osvojio tri svjetska prvenstva. 

Osim navijača, očekuju se i velike fudbalske zvijezde poput Neymara i drugi. TVeć je bio prisutan i predsjednik FIFA-e Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e, koji je predstavio zanimljiv prijedlog u čast pokojnog Kralja fudbala..

"Tražit ćemo da sve zemlje svijeta imaju barem jedan stadion s imenom Pelea kako bi djeca znala njegovu važnost."

Tako bi i ukoliko se ova inicijativa ostvari i neki stadion u BiH mogao dobiti naziv po istinskoj legendi i prvom fudbaleru koji je stekao planetarnu slavu.

Pele je tokom igračkih dana boravio u Bosni i Hercegovini kada je njegov Santos gostovao Željezničaru na Koševu u duelu završenim rezultatom 1:1.

Ova inicijativa bi sigurno izazvala velike polemike u Argentini, gdje je neizbrisiv trag ostavio Diego Armando Maradona, pokojni fudbaler kojeg također smatraju najvećim u historiji.

Oglasi

Postavlja se pitanje koji bi to klub u Argentini dozvolio da se stadion zove po imenu legende najvećeg rivala. Slično je i za ostale zemlje Južne Amerike.

"Osjetio sam puno emocija, tuge, ali i osmijeha jer nam je (Pele) dao mnogo osmijeha. Tražit ćemo da mu se svugdje u svijetu oda minut šutnje"", dodao je Infantino.

Inače, navijači koji odaju počast brazilskoj zvijezdi ući će kroz jednu od pregrada na terenu i vratiti se hodnicima formiranim ogradama, u blizini lijesa koji se nalazi unutar šatora u središtu igrališta.

Iza njega su svi cvjetni motivi koje su poslale različite ličnosti u čast najboljeg brazilskog fudblera ikada. Bdijenje će trajati 24 sata.

Nakon Peleove smrti, brazilska vlada odredila je trodnevnu nacionalnu žalost. Osim toga, tokom ceremonije inauguracije predsjednika Luiza Inácia Lule da Silve, minutom šutnje odana je počast idolu.

Pele je preminuo u petak. Posljednje dane je proveo u bolnici nakon što mu se tokom Svjetskog prvenstva pogoršalo zdravstveno stanje. Iza njega je ostalo ostalo sedmero djece.

Top Komentari

crnoicrveno
Asim Ferhatovic Pele
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi