Ajax je novi prvak Holandije!

Dupla kruna za izabranike Erika ten Haga

Ajax je novi prvak Holandije!

S. Grebović

Fudbaleri Ajaxa su današnjom pobjedom na gostovanju kod De Graafschapa od 4:1 u posljednjem kolu Eredivisije stigli do 34. titule u bogatoj historiji.

Lasse Schone je načeo mrežu domaćih sjajno pogodivši iz slobodnjaka sa nekih 20-ak metara, da bi stvari na početak u 40. minuti vratio El-Jebli.

Ipak, da se na poluvrijeme ode da vodstvom Kopljanika pobrinuo se Tagliafico nakon asistencije Hakema Ziyecha u sudijskoj nadoknadi prvog dijela.

Dušan Tadić je do kraja meča sa dva gola dokrajčio De Graafschap. Prvo je u 67. bio precizan sa bijele tačke, da bi u 87. minuti sjajnu solo akciju krunisao pogotkom za konačih 4:1.

Tako su Kopljanici potvrdili dominaciju u domaćim okvirima stigavši do duple krune, što će makar donekle zaliječiti rane zbog nesretne eliminacije u sada već epskom meču revaš susreta polufinalu Lige prvaka protiv Tottenhama, kada je Lucas Moura u sudijskoj nadoknadi zaledio "Johan Cruyff Arenu".

Tako je Ajax stigao do rekordne 34. titule prvaka Holandije sa 86 osvojenih bodova, što je tri više od drugoplasiranog PSV-a koji je kroz gotovo čitavu sezonu držao lidersku poziciju, ali je popustio u nekim od presudnih utakmica.

Iz lige je kao posljednjeplasirana ispala NAC Breda, dok će Excelsior i De Graafschap razigravati za opstanak. Titulu prvog strijelca lige podijelili su Dušan Tadić i Luuk de Jong iz PSV-a sa po 28 postignutih golova.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi