Ajaxu pripao najveći holandski derbi

Eredivisie, Feyenoord - Ajax 1:2

Ajaxu pripao najveći holandski derbi

U najvećem holandskom derbiju, Ajax je ostao i trinaesti put uzastopno bez poraza. Ovaj put su savladali Feyenoord na De Kuipu sa 1:2. Golove za Kopljanike su postigli Siem De Jong i Mounir El Hamdaoui, dok je poraz domaćina ublažio Andre Bahia.

Ajax je prekinuo Feyenoordov pobjednički niz kod kuće od tri utakmice. Tim iz Amsterdama 31% golova postiže između 31. i 45. minute, a tako je bilo i ovaj put. Goste je u vodstvo doveo De Jong svojim golom pet minuta prije kraja susreta, što je bio i konačan rezultat prvog poluvremena.

Svoj peti gol za Ajax u ovoj sezoni postigao je El Hamdaoui u 56. minuti utakmice, na asistenciju Luisa Suareza, čime je povisio vodstvo na 0:2, da bi jedini pogodak za domaćine postigao glavom Andre Bahia deset minuta prije kraja meča, kojem je ovo 16. gol u dresu roterdamskog kluba.

Feyenoord je posljednji put pobijedio Ajax 2006. godine u ligaškoj utakmici, rezultat je bio 3:2. Golove su tada postigli Hofs, Castelen i Kuijt za tim iz Roterdama, a za Kopljanike su pogodili Rosenberg i Huntelaar.

Feyenoord - Ajax 1:2

FEY: Bahia, Bruins, Castaignos, De Cler (od 80. minute Cabral), De Vrij, Fer, Leerdam, Smolov (od 46. minute Schake), Van Dijk, Vlaar (od 45. minute El Ahmad), Wijnaldum.AJAX: Alderweireld, Anita, De Jong, El Hamdaoui, Enoh, Lindgren, Stekelenburg, Suarez, Sulejmani (od 82. minute Emanuleson), van der Wiel, Vertonghen.

Žuti kartoni: De Cler, El Ahmadi, Bahia, Lindgren (Feyenoord), Van der Wiel, Sulejmani (Ajax)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.