Munjevita akcija zvana "Oluja" je hit među klubovima: Traje osam sekundi i "paralizuje" protivnika

Do gola sa četiri pasa

Munjevita akcija zvana "Oluja" je hit među klubovima: Traje osam sekundi i "paralizuje" protivnika

Admin Čaušević

Utakmice u modernom fudbalu su poput partije šaha. Kako je moguće matirati protivnika u šahu sa nekoliko poteza, tako je moguće i postići gol rivalu sa nekoliko dodavanja.

Posljednjih sedmica akcija koju su britanski mediji nazvali "fudbalska oluja" je sve učestalija pojava na terenima. Sve su smislili igrači Bournemoutha.

Bournemouth je prošle sezone smislio akciju prema kojem ekipa od početnog udarca do protivničkog kaznenog prostora stiže sa četiri dodavanja i traje od osam do deset sekundi.

Popularne Trešnjice su tako postali pioniri sjajnog trika kojeg su prvi put izveli u decembru prošle godine kada su postigli gol na gostovanju Fulhamu.

Tada je mrežu zatresao Solanke, a poslije toga su mnogi počeli da kopiraju povratnika u Premiership. PSG je posljednji kojem je to uspješno pošlo za nogom.

Čim je sudija sao znak Neymar je odigra do Vitinhe, lopta je zatim stigla do Messija koji je izbacio Mbappea pred protivničkog golmana, a Francuz je rutinski zabio.

Oglasi

Uspješno je akciju izvela i Sparta iz Rotterdama kada su nedavno ugostili AZ Alkmar. Poslije toga se nizozemski klub zahvalio Bournemouthu na ideji.

I poluprofesionalni klub iz Sjeverne Irske, Cliftonville FC, je također objavio video kako je ''fudbalska oluja'' bila uspješna.

Svakako je bilo i pokušaja koji nisu uspješno okončani. Najbolji su primjeri Rayo Vallecano i Real Madrid, kao i Manchester United protiv Liverpoola.

Bruno Fernades je odigrao prvi pas kada se krenulo s centra, ali je grešku napravio prilikom drugog pasa i pokušaj munjevite akcije je brzo propao.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi