Ako su bh. klubovi u dugovima šta tek reći za one u Španiji?

Cifre koje su šokirale Španiju

Ako su bh. klubovi u dugovima šta tek reći za one u Španiji?

E. Čaušević

La Liga je danas objavila koji klubovi duguju najviše poreza, a na samom vrhu ove liste nalazi se Atletico Madrid.

Klubovi u prvoj i drugoj španskoj ligi zajedno duguju 230 miliona eura državi zbog neisplaćenih poreza. Atletico Madrid, Espanyol, Valladolid, Mallorca, Zaragoza i Elche duguju čak 70% tog iznosa što je šokiralo španske medije. Iako Atletico Madrid niže odlične rezultate, očito je da sav taj novac nije dovoljan da se pokrije veliko dugovanje prema državi.

Još nevjerovatnije zvuči da Barcelona i Real Madrid ne duguju ni centa poreza. Glavni istražitelj ovih dugovanja Javier Gomez izjavio je da je to najviše zahvaljujući tome što se klubovi ponašaju profesionalno, te što na vrijeme ispunjavaju svoje obaveze prema državi.

Ukupan dug svih klubova u Španiji je oko 650 miliona eura, što je granica koju država više neće tolerisati. Planirano je da se u skorijoj budućnosti uvedu rigorozne mjere prema kojima će klubovi morati da smanje svoj dug. Očekuje se da do 2020. godine ukupni dugovi klubova budu oko 50 miliona eura.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Slične probleme imaju i klubovi u BiH, ali u odnosu na one cifre koje su danas "potresle" Španiju zaista je ogromna razlika. Ipak, ogromna razlika je i u rezultatima klubova u Španiji i BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi