Akrapović: Klopp i ja smo ista škola
Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

Bh. stručnjak danas vodi Split

Akrapović: Klopp i ja smo ista škola

Nekadašnji bosanskohercegovački reprezentativac Bruno Akrapović nedavno je preuzeo kormilo RNK Split.

Odmah na debiju Akrapović je uspio otkinuti bod gradskom rivalu Hajduku i za kratko vrijeme je postao interesantno lice u hrvatskoj javnosti. Od strane tamošnjih novinara je opisan s riječima "njemačka disciplina, bosanski šarm i poštenje", a kako je tekao njegov životni put do Njemačke u kojoj je ostavio najveći trag do sada nije bilo mnogo poznato. 

"U Njemačku sam otišao najprije kod sestre. Nakon 15 minuta probnog treninga u trećeligašu su mi donijeli papire na teren i potpisao sam ugovor. Prošao sam sve, trenirao sam, probijao se, odbio sam i posao samo kako bih se bavio nogometom. Bio je to trnovit put, ali u Njemačkoj je pošten sustav. Ako igraš dobro, sigurno ćeš napredovati", kazao je Akrapović za 24 sata.

Akrapović se aktivno bavio nogometom do svoje 40. godine. 

"Prepoznao sam da me igrači slijede i znao sam da je to moj budući poziv. Kao igrača treneri su me voljeli jer sam bio njihova produžena ruka na terenu. Bio sam dovoljno drzak da kažem saigračima gdje griješe. Nisu me voljeli, smetalo im je što im stalno nešto prigovaram i razmještam ih, ali ni protivnici me nisu voljeli jer sam ih tukao."

U Njemačkoj su cijenili njegovu borbenost.

"Volio sam Jerka Tipurića koji je igrao u Čeliku, bio sam borac kao i on. Više sam volio uklizati i uzeti loptu nego dati gol", prisjetio se Akrapović. 

Tokom razgovora Akrapović je otkrio i da je u mladosti navijao za Partizan, a kada je dolazio u Split najprije je morao zatražiti dozvolu. 

"Nije to bila šala jer supruga i sin Elias, koji je tek krenuo u školu, žive u Augsburgu. Osjetljivo je to doba za dijete, teško nam pada razdvojenost... Imam još dvoje djece iz prvoga braka, Dianu i Aarona, oni žive u Italiji..."

Trenerski zanat Akrapović je učio zajedno sa Jurgenom Kloppom. I danas se, kako kaže, čuju. 

"Nije do mene, čujemo se kad on može. Ipak je kod njega puno više posla i putovanja. Obojica smo učili i voljeli Kužea, koji je još tada od nas tražio da igramo na način na koji to danas igraju PSG i Real, ili pokušava igrati Kloppov Liverpool. Volio bih jednog dana dobiti priliku raditi u nekom velikom klubu i pokušati kreirati igru koju sam učio od Kužea", istakao je Akrapović. 

Prije nego što je došao na Park mladeži, Akrapović je kao trener još vodio Škendiju, gibraltarsku Europu, Neretvu, Solin, Val. Bio je također pomoćnik u ruskom Saturnu i Wolfsburgu. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti