Samorodov i Umaev najveće prijetnje FK Sarajevo

Sarajevo u 1. pretkolu igra protiv Aktobea

Samorodov i Umaev najveće prijetnje FK Sarajevo

Kenan Lizde

Juče su izvučeni parovi prvih pretkola Konferencijske lige i Lige prvaka, u kojima su bili i naši predstavnici. Borac kao prvak države, u prvom pretkolu Lige prvaka je za protivnika dobio albanskog šampiona Egnatiu.

Sarajevo je dobilo možda i najtežeg protivnika u ovoj fazi kazahstanski Aktobe, dok je Velež imao prilično sreće, jer je "izvukao" predstavnika Andorre Inter Club d'Escaldes.

Protivnik Sarajeva, ekipa FC Aktobe je trenutno prvoplasirana ekipa kazakhstanskog prvenstva, koje svoje trajanje nije prekinulo radi EURA 2024, već traje u punom zamahu.

Aktobe je u dosadašnjem dijelu kazahstanskog prvenstva odigrao 10 mečeva uz učinak od pet pobjeda, četiri remija i jednog poraza. Jedini poraz su doživjeli u 6. kolu od Zhetsua (2:1), a njihova najubjedljivija pobjeda u aktuelnoj sezoni je bila ona protiv Zhenisa (3:0).

Riječ je o vrlo neugodnom protivniku koji je u takmičarskom ritmu, a inače je tipični predstavnik ruske škole fudbala. Fizički su dosta jaka ekipa, pojačana sa par stranih igrača koji su prije Kazakhstana nastupali za osrednje europske klubove.

Trener Aktobea je Rus Dmitriy Parfenov koji je vodio par ruskih klubova iz Prve i Druge lige. Sistem koji preferira u FC Aktobe je 3-4-3, mada se ponekad zna poslužiti i sa sistemom 3-6-1 kao defanzivnom inačicom standardnog sistema.

Oglasi

Glavne zvijezde ovog kluba su stranci: Kamerunac Gaby Kiki, Hrvat Mateo Barać i Rumun Bogdan Vatajelu. Riječ je o igračima defanzivne sklonosti, što implicira da se radi o izrazito defanzivno dobroj ekipi.

Da nisu bezazleni niti prema naprijed govori podatak kako su trenutno najefikasnija ekipa kazakhstanskog prvenstva sa 17 postignutih golova na 10 utakmica.

Najučinkovitiji i igrač na kojeg će Sarajevo posebno morati obratiti pažnju je krilni napadač i kazahstanski reprezentativac Maksim Samorodov. U 10 prvenstvenih utakmica postigao je pet pogodaka kojima je dodao i dvije asistencije.

Samorodovu u napadu veliku pomoć pruža i ruski ofanzivac Idris Umaev. Radi se o fudbaleru koji može igrati i na poziciji krilnog, ali i centralnog napadača. Umaev je postigao pogodak manje od Samorodova, a na svom kontu ima i dvije asistencije.

Oglasi

Njihova vrijednost na Transfermarktu iznosi oko 10 miliona Eura, te su za nepuna dva miliona skuplji od FK Sarajeva.

Nakon što sve sagledamo, sigurno je naš predstavnik mogao dosta lakše proći u ždrijebu, jer pored dalekog puta dobili su i vrlo neugodnog protivnika, koji nije nepobjediv. Uz dobro odrađene pripreme, te dobar odnos fudbaleri bh. predstavnika mogu preko Aktobea do 2. kola kvalifikacija.

Zoran Zekić respektuje Aktobe

Iskusni stručnjak je prije nekoliko dana stigao u Sarajevo i sasvim sigurno je očekivao nešto lakšeg rivala na otvaranju evropske avanture.

No, ovaj put kuglice nisu bile naklonjene Sarajevu, no Zekić ipak vjeruje da njegovi izabranici mogu pružiti dobre partije u dvomeču sa Kazahstancima.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

"Laganih protivnika u evropskim takmičenjima odavno nema. To vrijedi za nas, ali i za naše rivale. Pažljivo ćemo analizirati Aktobe, spremit ćemo se najbolje što možemo i biti maksimalno motivisani. Njihova je prednost što su u ritmu jer im je prvenstvo u toku", izjavio je Zekić pa dodao:

"Kao što sam već poručio, trebamo imati najveće ciljeve. Zato idemo raditi. Kada već idemo na tako dalek put, želimo dati 100 posto sebe i pripremiti uslove da uzvratnu utakmicu dočekamo u dobroj atmosferi".

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Oblivion
Najveca prijetnja Sarajevu su njegovi amaterski igraci, a ne protivnicki.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi