Ni Ronaldo ni Messi to nisu doživjeli: Znate li u čemu na gostovanja idu igrači Al Hilala?

Luksuz je blaga riječ

Ni Ronaldo ni Messi to nisu doživjeli: Znate li u čemu na gostovanja idu igrači Al Hilala?

Edmir Škorić

Mnogi nogometni timovi širom svijeta koriste unajmljene avione za putovanja na neka daleka gostovanja, bilo u svojim zemljama ili na kontinentalna takmičenja. Međutim, Al Hilal, tim iz Saudijske Arabije, koji je igrao u finalu FIFA Svjetskog klupskog prvenstva u Maroku, putuje luksuznim Boeingom 747 avionom. Sve je samo ne običan...

Al Hilal je najveći klub u Saudijskoj Arabiji i samo jedan u nizu u koji vlada Saudijske Arabije želi smjestiti veliki broj nogometnih zvijezda koje dolaze sa evropskog tla. Al Hilal je bio na korak od dovođenja Lionela Messija, ali se Argentinac na kraju ipak odlučio za Inter Miami.

Kalidou Koulibaly i Ruben Neves stigli su proteklih dana kao utjeha zbog toga što Messi nije došao. U opticaju je bio i Luka Modrić, zatim Romelu Lukaku, Neymar... Nije, naravno, isključeno da u narednim sedmicama dođe neka megazvijezda iz Evrope.

Uostalom, ako žele biti konkrurentni Benzeminom Al Ittihadu i Ronaldovom Al Nassru, u Al Hilalu će morati da dovedu još neko zvučno ime. Ono što je sigurno, problem sa novcem ne postoji. Tamošnji moćnici bez ikakvih problema dovode skupe igrače i daju im nestvarne ugovore...

A koliko je to sve na velikom i bogatom nivou najbolje pokazuje činjenica da igrači Al Hilala na gostovanja putuju Boeingom 747. On košta oko 200 miliona eura, a unutra je sve napravljeno od najluksuznijih i najskupljih stvari.

Oglasi

Avion je opremljen luksuznim sjedištima, dnevnim boravkom, spavaćim sobama, pa čak i zlatnim prijestoljem.

U arapskom svijetu uobičajeno je vidjeti velike poslovne ljude, razne lidere ili rukovoditelje u avionima s VIP smještajem, kao što je Boeing 747 princa Alwaleeda bin Talala, u kojem se prevoze igrači Al Hilala. Napravljen 1992. godine, prvotno je isporučen Air Chini, a vraćen Boeingu devet godina kasnije. Avion su tada kupili Saudijci i remontirali ga.

Ima mjesta za visoke goste ili putnike koji se mogu smjestiti u direktorska sjedala presvučena kožom u udobnoj konfiguraciji 2x2x2. Sjedala su široka i imaju direktne kontrole na naslonima za ruke.

Prostor ispod kokpita pretvoren je u neku vrstu dnevne sobe, u kojoj su se smjestile dvije udobne bočne sofe. Tu je i 'šefovsko' mjesto, gdje sjedi eventualno vlasnik aviona ili onaj ko ga je unajmio. Na podu je i tepih uz dva stola presvučena luksuznim materijalom s obje strane.

Oglasi

Rasvjeta u ovom prostoru je preformulirana, tako da su ugrađene lampe s ugodnijim osvjetljenjem i također u drugačijem rasporedu kako bi dale osjećaj više udobnosti.

U stražnjem dijelu aviona nalazi se ogroman stol, namijenjen za obroke ili čak poslovne sastanke. Sve fotelje oko stola su široke, presvučene kožom i s dovoljno prostora da se malo smjestite i zavalite, ali i protegnete noge.

Nadalje, možete pronaći spavaonice, s dobrim i udobnim krevetima, ali i za spremanje zaliha tokom leta. Cijeli okoliš obložen je zlatnim detaljima i istim premazom kao i blagovaonica na zidovima i roletama na prozorima.

Gornja paluba Boeinga 747, poznata kao 'glavni apartman', ima dovoljno prostora gdje su postavljene neke sofe za udoban smještaj putnika. Osim toga, tu je i dio posvećen šanku na palubi, sa širokim izborom pića.

Ovakve tretmane i prevoze nemaju ni oni najbolji svjetski nogometaši, pa nije ni čudo što su neki od njih rado prihvatili ponude iz Saudijske Arabije. 

Oglasi