Alan Shearer ne može da vjeruje šta su Japanci uradili u raspucavanju penala
Trenutak kada Livaković brani očajni udarac Minamina na početku penal serije (Foto: EPA)

Kao da nikada nisu pucali penale

Alan Shearer ne može da vjeruje šta su Japanci uradili u raspucavanju penala

Edmir Škorić

Alan Shearer, bivši i legendarni engleski napadač, smatra da je ono što su radili Japanci nedopustivo i da su izgledali "kao da nikada nisu vježbali penale".

Japanska reprezentacija ispala je sa Svjetskog prvenstva. Japanci ponovo nisu uspjeli doći do četvrtfinala Svjetskog prvenstva. Završili su u osmini finala 2002., 2010. i 2018. godine.

Ovog puta su bili blizu, jer su imali i vodstvo protiv svjetskog vicerpvaka, a i dobru priliku da na penale prođu među osam najboljih.

Hrvatski golman Dominik Livaković bio je junak sa tri odbranjena penala. Hrvatska je slavila 3:1 (nakon 90 minuta i produžetaka bilo je 1:1).

Niko ne može da ospori ništa Livakoviću, on je svoj posao sjajno odradio, ali mora se iskreno reći da su Japanci loše izvodili penale. Ili salbo, ili preblizu golmanu, ili oboje. To su u komentaru ove utakmice istaknuli engleski stručnjaci, između ostalih i Alan Shearer.

“Tako su mirni kad dođu izvoditi penale. I nisam siguran da iko od njih udara loptu onoliko često ili dobro koliko bi želio. Što se dogodilo s postavljanjem lopte, odabirom mjesta i udarcem svom snagom", pita se bivši engleski napadač Alan Shearer, a prenosi Daily Mail.

“Mislim da se samo moglo vidjeti da Japancima nedostaje uvjerenja i da nemaju samopouzdanja koje su imali Hrvati. A to dolazi iz iskustva. Teško im je jer su imali dobro prvo poluvrijeme. Žalite ih. Bili su sjajni tokom cijelog turnira", dodao je Ashley Williams, bivši reprezentativac Walesa.

"Iskustvo se na kraju pokazalo ključnim. Dečki koji su bili i koji su to već radili znaju kako je biti pod pritiskom u takvoj situaciji, a Hrvati su se s tim puno bolje nosili. To je bilo tako frustrirajuće s japanske tačke gledišta, kao da nikad nisu vježbali penale, bilo je to previše za njih", rekao je Shearer.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Hrvatska će u petak igrati s Brazilom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva.

S druge strane, Hrvati su očito iskusniji, ali njihov veznjak Nikola Vlašić je nakon utakmice u izjavu za HRT rekao da su vježbali penale prije utakmice i da su se očito spremali za takav scenarij.

Top Komentari

K79
ko da su ih englezi ucili:D
5 0
Krivaja Zavidovići
Širer je dobro izvodio penale, ali i njemu su se dešavali promašaji. Npr. promašio je bitan penal protiv Partizana u posljednjem kolu kvalifikacija za Ligu prvaka...
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi