Albanija: Srcem i borbenošću protiv kvaliteta
Foto: EPA

Reprezentacija Albanije

Albanija: Srcem i borbenošću protiv kvaliteta

Midhat Šljivak

Reprezentacija Albanije će na Evropskom prvenstvu u Francuskoj imati svoje prvo učešće na velikom takmičenju.

Na opšte iznenađenje svih, Albanci su u grupi s Portugalom, Danskom Srbijom i Armenijom osvojili drugo mjesto i ostvarili su plasman među najbolje evropske selekcije.

Tako je italijanski stručnjak Gianni De Biasi ušao u povijest ove zemlje kao prvi trener koji je jednu selekciju odveo na EP, te je postao omiljena ličnost u državi.

Iako u svom sastavu imaju nekoliko zaista dobrih fudbalera, Albanci da teško šta mogu napraviti na Evropskom prvenstvu. Manjak kvaliteta su u kvalifikacijama nadoknađivali velikom srčanošću i borbenošću, što im je donosilo rezultat.

Međutim, sigurno je da ih niko neće podcijeniti. Sada ih rivali u grupi spremno čekaju, ali i pored toga Albanci mogu biti jako opasni i neće biti čudo ako otkinu jedan bod nekoj od reprezentacija.

Ipak, teško da mogu šta napraviti u grupi sa Francuskom, Rumunijom i Švicarskom i za njih je sigurno veliki uspjeh i sam plasman na Euro.

Interesantno je da je dugogodišnja zvijezda ove selekcije Hamdi Salihi ostao bez poziva za EP

Popis Albanije:

Golmani: Etrit Berisha (Lazio), Orges Shehi (Skenderbeu), Alban Hoxha (Partizani).

Odbrana: Lorik Cana (Nantes), Ansi Agolli (Qarabag), Andi Lila (Pas Giannina), Mergim Mavraj (Koln), Elseid Hysaj (Napoli), Arlind Ajeti (Frosinone), Berat Djimsiti (Atalanta), Naser Aliji (Basel), Frederic Veseli (Lugano), Amir Rrahmani (RNK Split).

Vezni red: Odise Roshi (Rijeka), Migjen Basha (Como), Amir Abrashi (Freiburg), Ermir Lenjani (Nantes), Burim Kukeli (Zurich), Ergys Kace (PAOK), Ledian Mamushaj (Pescara), Shkelzen Gashi (Colorado), Tulant Xhaka (Basel), Herolind Shala (Slovan Liberec), Milot Raschica (Vitesse).

Napad: Armando Sadiku (Vaduz), Sokol Cikalleshi (Basaksehir), Bekim Balaj (Rijeka)

Igrač u fokusu: Lorik Cana (Nantes)

Glavna zvijezda i kapiten selekcije Albanije je iskusni štoper Lorik Cana. 

Ovaj 32-godišnji fudbaler dobro je poznat ljubiteljima fudbala. Igrao je za PSG, Marseille, Sunderland, Galatasaray i Lazio, a sada nosi dres francuskog Nantesa.

Cana je glavni igrač Albanije. Poštuju ga svi saigrači i komandant je vrlo jake odbrane ove selekcije, koja često zna zadržati mrežu netaknutom.

Statistika:

Nastupi na EP: Bez nastupa

Najviše nastupa: Lorik Cana (90)

Najbolji strijelac: Erjon Bogdani (18)

Raspored na EP:

11. juni - Švicarska

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

15. juni - Francuska

19. junu - Rumunija

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi