Čeferin potvrdio: Superliga je završena stvar!

Predsjednik UEFA-e

Čeferin potvrdio: Superliga je završena stvar!

E. Ganibegović

Više od godinu dana nakon što je svijet fudbala potresla vijest o osnivanju Superlige, ona je i dalje tema za predsjednika UEFA-e Aleksandra Čeferina.

Predsjednik UEFA-e je ponovio da je to ideja koja je gotova.

"Završeno. Oni koji su uključeni pokušavaju još malo zadovoljiti svoj ego, ali to ionako nikako ne bi uspjelo", započeo je govoreći i dalje o konkurentnosti u njemačkom i francuskom prvenstvu, kao i o važnosti navijača.

"Istina je, ta dva prvenstva (Ligue 1 i Bundesliga, op. a) nisu baš konkurentna. Dva kluba dominiraju. U Italiji je veća konkurencija, ali nisu finansijski jaki. Premijer liga ima najveću tradiciju, navijači su drugačiji od onih u Italiji. Dok smo bili u ratu sa Superligom pomogli su nam engleski navijači. Talijani i Španci nisu ništa napravili", rekao je Slovenac.

Promjene u Ligi prvaka od sezone 2024/25.

Umjesto dosadašnja 32 kluba u Ligi prvaka igrat će 36 timova. Ukida se takmičenje po grupama, a svakoj ekipi bit će zagarantovano odigravanje 10 utakmica protiv 10 različitih protivnika (pet domaćih i pet gostujućih).

Nakon toga bi osam najboljih klubova izborilo plasman u osminu finala, a plasirani od 9. do 24. mjesta igrali bi play-off za osminu finala. Ostalih 12 ispalo bi iz takmičenja.

Pored ovih promjena zagovara se i promjena sistema završnice takmičenja, pa bismo uskoro umjesto nokaut faze mogli gledati Final Four.

Za to se zalažu predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin i prvi čovjek PSG-a i Asocijacije evropskih klubova (ECA) Nasser Al-Khelaifi.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Lično smatram da bi to bilo veoma dobro. Pogledajte Super Bowl. Veliki događaj je to i ljudi se odlično zabavljaju", rekao je u septembru prošle godine Čeferin u razgovoru za The Times.

Al Khelaifi mu je velika podrška. Obojica zagovaraju da se uvede ovaj sistem završnice takmičenja, a navodno imaju podršku i ostalih velikih klubova.

Top Komentari

user1576541640
Ebali te i spanci i italijani
2 0
K79
ebo te Super Bowl tu ima svega a najmanje sporta i sami ameri se žale od silnih reklama i time out va i zaborave sta gledaju !
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi