Je li teško uspjeti s prezimenom na "ić''? "Ima tu puno Srba, Bosanaca i Hrvata, svi smo ljudi"

Dobro poznato ime govorilo o svojoj situaciji

Je li teško uspjeti s prezimenom na "ić''? "Ima tu puno Srba, Bosanaca i Hrvata, svi smo ljudi"

Admin Čaušević

Prezimena naroda sa zapanog Balkana uglavnom završavaju na "ić" i po tome su prepoznatljivi u svijetu. 

Mnogi fudbaleri s prezimenom na ''ić' su rođeni i odrasli u zemljama zapadne Evrope zbog migracija njihovih roditelja, a neki su se odlučili da igraju za zemlje u kojim su rođeni, a ne zemlje svojih roditelja.

Aleksandar Dragović je desetag godina standardni član reprezentacije Austrije, ali nikad nije krio svoje ljubav prema Srbiji. To potvrđuje i nedavni potpis za Crvenu zvezdu.

U razgovoru za srbijanske medije Dragović je govorio o temi dali ljudima porijeklom sa prostora bivše Jugoslavije prezime na ''ić' predstavlja otežavajuću okolnost za traženje posla i uspjeh u inostranstvu.

"Svijet fudbala je vrlo multikulturalan. Ponosan sam na svoje srpsko porijeklo, kao i na svoju domovinu Austriju kojoj mnogo dugujem. Dva srca mi kucaju u grudima. Srećom, nikad nisam imao problema jer u mom imenu postoji taj ‘KS’ umjesto ‘X’ ili onaj ‘-ić’ u prezimenu.

"Nikad nisam doživio nikakvo uznemiravanje. Nažalost, nisu svi oni koji imaju podrijetlo slično mom prošli tako dobro kao ja", kazao je iskusni defanzivac.

Oglasi

"Meni lično moje prezime nikad nije bilo predstavljalo prepreku. Tu ima puno Srba, Bosanaca i Hrvata, ali smo svi ljudi. Uvijek postoje oni koji traže probleme, ali njih sam naučio izbjegavati.
Nažalost, drugima je teže nego 'pravim' Austrijancima. Neki 'Max Mustermann' ima prednost u odnosu na Aleksandra Dragovića, ali se težak rad uvijek isplati i dovede do uspjeha bez obzira na prezime. Neki ljudi kažu da im ne daju posao samo zato što imaju prezime na -ić. Mislim da nisu iskreni prema sebi i da samo pokušavaju odgovornost prebaciti na nekog drugog", ispričao je novi fudbaler Crvene zvezde.

Dragović će danas s Austrijom igrati meč trećeg kola protiv Ukrajine. Za prolazak dalje objema selekcijama će biti dovoljan po bod.

U svjetskim medijima odmah su počele sumnje da bi mogla da se ponovi "najsramotnija utakmica ikada", a koju su 1982. godine na Svjetskom prvenstvu u Španiji odigrali Zapadna Njemačka i Austrija.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

Austrijanci su znali da sigurno prolaze dalje ako izgube s manje od dva razlike od Zapadne Njemačke, a mogli su izbaciti susjednu zemlju remijem ili pobjedom, ali nisu htjeli. Nijemci su trijumfovali 1:0 i opstali te kasnije dogurali sve do finala.

Sada je situacija malo drugačija jer utakmice zadnjeg kola igraju se istog dana i u isto vrijeme. Na tabeli u grupi C Nizozemci vode (6 bodova) ispred Ukrajine i Austrije (po 3 boda) i Sjeverne Makedonije koja još nije osvojila bod. U posljednjem kolu Ukrajina igra s Austrijom i s remijem će obje selekcije najvjerovatnije osigurati prolaz dalje.

Top Komentari

makelele
teze je uspjet u bosni bez stranacke kartice, nego na zapadu sa prezimenom -ic
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi