Stadion su gradili 10 godina, uložili 86 miliona: Konačno je stiglo otvorenje, ali i velika sramota

Hladan tuš

Stadion su gradili 10 godina, uložili 86 miliona: Konačno je stiglo otvorenje, ali i velika sramota

Admin Čaušević

Posljednjih godina širom svijeta su izgrađeni mnogi prekrasni stadioni koji izgledaju zaista impresivno svojim izgledom. Negdje je izgradanja trajala kratko, a negdje bi se odužila. To je slučaj i sa stadionom koji je na svom otvaranju doživio sramotu.

Punu deceniju je trajala izgradnja stadiona Al-Minaa u Iraku. Sve je počelo 2011 godine kada su upaljeni bageri i počela su iskopavanja.

Prvobitno je planirano da stadion bude gotov za tri godine, ali je ekonomska kriza usporila radove koji su bili pauzirani nekoliko godina.

Nastavak izgradnje je počeo 2018. godine i bilo je potrebno četiri godine da se sve kompletira, međutim i svećano otvorenje nije prošlo bez problema.

Stadion je konačno otvoren danas i to prijateljskom utakmicom između lokalnog kluba Al-Minne koji će koristiti ovaj stadion i reprezentacije Kuvajta.

Oglasi

Kuvajćani su pobijedili sa 2:1, a strijelac prvog kola ikada bio je reprezentativac te zemlje Al Hussein nakon sat vremena igre.

Ipak, organizator i domaćin utakmice je doživio veliku sramotu pošto je u jednom trenutku nestalo struje.

Zavladali su panika i strah pošto je stadion svakako slabije osvijetljen kada se upale reflektori, tačnije samo je teren obasjan svjetlošću.

Inače, kapacitet ovog stadiona je 30.000 sjedećih mjesta i bit će domaćin utakmica Gulf kupa u januaru, odnosno turnira na kojem igraju reprezentacije zemalja Perzijskog zaljeva.

Iračani su u posljednjoj dekadi stalno pokušavali dobiti organizaciju turnira, ali je domaćinstvo uvijek bilo dodijeljeno nekoj drugoj zemlji.

Ipak, nakon petog pokušaja odlučeno je da grad Basra na stadionima Al-Minna i Basra International stadium budu domaćini turnira na kojim će nastupiti osam reprezentacija.

Titulu brani reprezentacija Bahreina koja se nalazi u grupi B sa Kuvajtom, Katraom i UAE-om, dok su u grupi A Saudijska Arabija, Irak, Yemen i Oman.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi