Amar Dedić: Dat ću sve od sebe da zamijenim Mujdžu; Ciljevi su A divizija i EURO
Foto: Instagram & D. Kurbegović

Novajlija među Zmajevima

Amar Dedić: Dat ću sve od sebe da zamijenim Mujdžu; Ciljevi su A divizija i EURO · Intervju

E. Ganibegović

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivaylo Petev jučer je objavio spisak igrača na koje će računati u prijateljskim utakmicama protiv Gruzije i Luksemburga krajem marta.

Novajlija na selektorovom spisku je 19-godišnji Amar Dedić koji ove sezone igra za Wolfsberger kao posuđen igrač Red Bull Salzburga.

Ovaj tinejdžer tako će debitovati za A selekciju Bosne i Hercegovine nakon što je prošao sve omladinske selekcije naše reprezentacije, a u njemu potencijalno možemo dobiti dugoročno rješenje za poziciju desnog beka, a može odgovoriti i na lijevom beku ukoliko bude potrebe.

Dedić je rođen 18. augusta 2002. godine u austrijskom Zell am Seeju, a fudbal je počeo igrati u LUV Grazu. Godine 2015. preko omladinskog tima Sturma dolazi do U15 ekipe Salzburga, 2019. godine prelazi u Liefering da bi se godinu dana kasnije vratio u Salzburg koji ga je posudio Wolfsbergeru ove sezone.

Poziv Amaru Dediću za ove dvije utakmice reprezentacije bio je i povod da ga kontaktiramo i napravimo intervju s njim, kako bi ga navijači Bosne i Hercegovine još bolje upoznali.

- Kakva je bila vaša prva reakcija kada ste pročitali svoje ime na spisku Ivayla Peteva?

Oglasi

"Veoma mi je drago bilo. Nevjerovatan osjećaj."

- Po prvi put ste na spisku A selekcije i konačno ćete debitovati. Ipak, navijači su i ranije priželjkivali poziv za vas, ali niste ga dobijali. Da li ste ga i tada očekivali i je li bilo razočarenja?

"Nisam bio razočaran. Bio sam strpljiv i fokusirao se na svoje igre i da napredujem."

- Čekaju nas dvije prijateljske utakmice s protivnicima ispod našeg renomea, uz dužno poštovanje. Šta očekujete rezultatski od te dvije utakmice, a šta od samog sebe?

"Očekujem naravno da odigramo maksimalno i 100% na pobjedu, iako su samo prijateljske utakmice. Ja ću sve od sebe dati da opravdam ovaj poziv."

Oglasi

- Vratimo se malo na Austriju. Trenutno ste posuđeni Wolfsbergeru iz Salzburga i ide vam sjajno. Ima li već naznaka da ćete naredne sezone igrati za prvi tim Salzburga ili će uslijediti nova posudba?

"Iskreno, ne znam još ništa. Ali nije bitno, sve će doci na svoje ako Bog da. Meni je bitno da što više napredujem."

- Od 2018. godine do danas odigrali ste 26 utakmica za omladinske selekcije reprezentacije BiH, a s obzirom na to da ste rođeni u Austriji, imali ste priliku igrati i za reprezentaciju te zemlje, što je i bila njihova želja. Je li bilo jednostavno odbiti Austriju koja češće igra na velikim takmičenjima nego Bosna i Hercegovina?

"Austriju poštujem, ali svoju domovinu volim."

- Igrate na pozicijama desnog i lijevog beka, no ono što našu reprezentaciju godinama muči, još od odlaska Mensura Mujdže, jeste taj desni bek. Krpili su tu poziciju stoperi kao što su Bičakčić i Vranješ, Vršajević je dosta pomogao, ali Mensura niko nije uspio da zamijeni. Možete li  biti to dugoročno rješenje na toj poziciji?

"Ja ću dati sve od sebe da budem taj koji će pokrivati tu poziciju."

Oglasi

- Ove godine nas očekuje Liga nacija gdje smo u grupi s Finskom, Rumunijom i Crnom Gorom. Koji je domet naše selekcije u tom takmičenju, moželimo li se vratiti u A diviziju?

"Dat ćemo sve od sebe i pokušati se vratiti u A diviziju. Ekipa ima kvalitet za to."

- Ipak, ono najvažnije počinje u martu 2023. godine - kvalifikacije za EURO 2024. u Njemačkoj. Hoće li naša reprezentacija konačno debitovati na smotri najboljih evropskih reprezentacija?

"Ja vjerujem i čvrsto sam ubijeđen da ćemo uz Božiju pomoć to uspjeti."

Reprezentativci će se okupiti 21. marta u Trening centru NS/FS BiH u Zenici, a na Bilinom polju nas očekuju obje utakmice i to 25. i 29. marta.

Top Komentari

tip
Sine Mujdza je historija. Njega je neko davno zamijenio, a ti mijenjas tog nekog.
1 12
hakim_ziyech22
Po meni trenutno naš najperspektivniji i najbolji mladi igrač. Može igrati i lijevo i desno, dijete Salzburga koji ima jedan od najboljih omladinskih pogona u evropi i sigurno da ga u narednom periodu očekuje transfer u jači klub, da li nazad u Salzburg ili negdje u ligu petice. On i Gazibegovic su veliko osvježenje za repku i ako ovako nastave na bekovima smo mirni narednih 10-15 godina.
11 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi