Otišao je "najdugovječniji": Ko je preuzeo štafetu?

Promjena trenera u Premijer ligi je česta pojava

Otišao je "najdugovječniji": Ko je preuzeo štafetu?

A. Čaušević

Rijetki su treneri koji u bh. fudbalu mogu planirati posao na duže staze u jednom klubu. 

Amar Osim je do minulog vikenda bio "najdugovječniji" od 12 trenera premijerligaša jer je na klupi Željezničara sjedio od januara 2019. do aprila 2021. godine, međutim katastrofalni rezultati su bili kobni pa je po treći put napustio kormilo Plavih s Grbavice.

Osima je na listi trenera s najdužim stažom naslijedio Feđa Dudić. Perespektivni trener koji je ranije u Premijer ligi vodio i GOŠK je šef stručnog štaba Veleža od augusta 2019. godine.

Dudić je za taj period od ekipe kojoj se predviđala borba za opstanak napravio konkurentan tim sposoban pomristi račune velikanima i borbiti se za izlazak na euroscenu. Rođeni su trenutno u nizu od 11 susreta bez poraza što je trenutno najbolja serija u Premijer ligi.

Drugi na listi po dužini staža je Toni Karačić. Bivši selektor omladinskih reprezetnacija BiH je trener Širokog Brijega od septembra 2019. godine. Svoje iskustvo je prenio na mlade igrače tima s Pecare koji su prvenstveno zbog dobrih rezutlata pravo osvježenje na bh. fudbalskoj sceni.

Angažman duži od godinu ima i Vinko Marinović. Odlični trener Sarajevo trenira od kraja decembra 2019. godine. U prvoj, zbog koronavirusa prekinutoj sezoni, osvojio je titulu, napravio odličan posao u Evropi, a u tekućoj Bordo tim odlično juriša na oba fronta.

Oglasi

Husref Musemić (Tuzla City) i Sergej Jakirović (Zrinjski) su svoje mandate počeli zimus, dok je Slavko Petrović na klupi Olimpika od finiša jesenjeg dijela prvenstva. Musemić je za kratko vrijeme uspio Tuzlu City vratio u borbu za izlazak na euroscenu. S druge strane i Jakirović za sada odrađeno zaslužuje prolaznu ocjenu.

Praktično u isto vrijeme kada je Petrović stigao na klupu Olimpika, njegov bivši tim, Radnik iz Bijeljine preuzeo je Darko Nestorović. Trznuo je popularni Nestor Semberce, ali mu predstoji težak zadatak da izbori opstanak.

Krajem prošle godine kormilo Borca preuzeo je Marko Maksimović. Nakon loših rezultata na pripremema kada su došle takmičarske utakmice Banjalučani su počeli i nizati dobre rezultate. Na domak su finala Kupa, ali su se i vratili u borbu za titulu prvaka BiH.

Vladimir Ilić i Siniša Mrkobrada su tandemu preuzeli Krupu tokom sezone, baš kao i Nemanja Miljanović koji obnaša funkciju trenera Mladosti. Za Miljanovića se može reći da radi vrlo dobar posao, ekipa je konstano van opasne zone i vrlo često pomrsi račune puno jačim timovima.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Najkraći mandat, barem do dolaska Blaža Sliškovića na klupu Željezničara imao je Mladen Žižović. Žižović je prije nekoliko sedmica postao trener Slobode, a u prvom dijelu sezone vodio je Zrinjski.

Do kraja premijerligaške sezone ostalo je još osam kola te poznavajući prilike u bh. prvenstvu ne bi bilo uopšte iznenađenje da dođe do još nekih trenerskih promjena.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

BordoBijeli_exyu_sa
Jedan je Vinko
4 12
Uber_i
Bordo. Zar vam nije bio Husref brzo ste ga zaboravili e jado jadni
8 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti