Gubi li Amar Osim kontrolu nad Plavom lokomotivom?

Željezničar loše počeo drugi dio sezone

Gubi li Amar Osim kontrolu nad Plavom lokomotivom? · Komentar

A. Čaušević

Dolazak proljeća donosi buđenje i radost na lica mnogih što nije slučaj s navijačima Željezničara, barem sluteći po uvodnim mečevima drugog dijela sezone. 

Kako je okončan jesenji dio, tako je počeo i proljetni dio takmičarske godine. Poslije poraza od Širokog Brijega i Krupe, Plavi su remizirali protiv Sarajeva te izgubili od Tuzla Cityja.

Amar Osim ne pamti tako loš niz na klupi Željezničara. Doduše nešto slično se desilo na ljeto 2013. godine kada je otišao na odmor, pa ga je u nekoliko uvodnih kola mijenjao Dino Đurbuzović, da bi poslije toga i definitivno digao sidro.

U Željezničaru nešto ne štima, to je evidentno već na prvu. Situacija je to koju navijači trofejnog kluba s Grbavice sigurno nisu očekivali za 100. rođendan.

"Mi u Želji smo ratnici, a ne svileni akademci, i to nek vam je jasno dok igrate ovdje", jedna je od motivacionih poruka koja je ispisana u tunelu stadiona Grbavica. Riječi su to legendarnog Milana Ribara.

Međutim, gledajući utakmice Željezničara stekne se dojam da se igrači ne ponašaju u skladu s Ribarovom rečenicom. Možda i zato što su se vremena promijenila. Fudbal je postao posao. Klub je poslodavac, igrači su zaposlenici.

Oglasi

Nema novca, nema ni igre, zalaganja, borbenosti. To je danas jednostavno tako. Iako su napravljeni određeni pomaci u isplati zaostalih plata, dugovanja prema prvotimcima Željezničara su i dalje velika. Sve to ostavlja traga. 

Pored toga što nema neophodnog žara i volje, realnost je da nedostaje i igračkog kvaliteta. Individualne greške, pad koncentracije te naivno primljeni golovi. I tzv. "ničije lopte" obično odlaze na stranu rivala, a upravo to može biti presudno u utakmicama izjednačenih timova. Pritisak na protivnika naglo splasne, dok i završnica nije za pohvalu. 

Krivicu za osvojen jedan bod u posljednja četiri kola svakako ponajviše ide na dušu stručnog štaba na čelu sa Osimom. Ipak, je stručni štab taj koji selektira ekipu, postavlja taktiku, formaciju, daje uputstva.

Ispadanje iz kolosijeka

S pravom bi se moglo postaviti pitanje da li Osim gubi kontrolu nad Plavom lokomotivom koja u posljednje vrijeme često ispada sa kolosijeka pa nakon poraza od Tuzla Cityja i plasman u Evropu postaje upitan.

Čudna je ova ekipa Željezničara. Kada treba igrati za ponos kao što je to bilo u sarajevskom derbiju pokažu da znaju. Igra se srcem, hrabro, borbeno te ravnopravno od prve do posljednje minute. Međutim kada na drugoj strani nije zvučni protivnik sve to nestane. Tokom pauze angažovan je i sportski psiholog, ali sluteći po igri i govoru tijela igrača daleko je to od onog što navijači očekuju.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Željezničar naredni ispit ima u srijedu, opet protiv Tuzla Cityja i to u Kupu BiH. Pritisak će biti ogroman. Evenutalno ispadanje znači i neosvajanje Kupa BiH, a armija simpatizera Plavih je za 100. rođendan očekivala minimalno jedan trofej.

Nakon dva kola bodovni zaostatak za prvim mjestom je ostao isti, ali se nazadovalo na tabeli pa se Osim i saradnici trebaju zapitati šta se dešava iza i oko njih. Široki Brijeg i Zrinjski su već prestigli Željezničar, Velež ih je stigao, dok im za vratom puše i Tuzla City predvođen Husrefom Musemićem, a Evropa je na Grbavici minimum minimuma, barem za navijače.  

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Shojich07
Previše istrošenih igrača koji igraju zbog para. To donosi rezultate na kratke staze, e sad ko je odabrao igrače.....
21 0
Famoza
Nek se on gubi iz želje, a konce je odavno izgubio
15 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi