Američka turneja Zmajeva: Ko, što, kome i čemu
Novi selektor našeg nacionalnog tima Robert Prosinečki već na startu će biti primoran na improvizaciju

Krajem mjeseca reprezentacija BiH igra protiv SAD i Meksika

Američka turneja Zmajeva: Ko, što, kome i čemu

Bilo bi neumjesno medijski tretirati ranije ugovorene prijateljske utakmice fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama, dok nismo već dobili novog selektora. Kako je ta čast pripala Robertu Prosinečkom, a i da je bilo ko drugi u pitanju, prvo što i njega i sve nas očekuje jesu mečevi protiv SAD-a i Meksika.

Budući da se utakmice igraju za tri sedmice, pitanje koje se postavlja je u kakvom će sastavu tamo BiH nastupiti. Ko će skrojiti spisak?

Ako bi neko zaključio kako se to ne radi baš tako, kako nije po redoslijedu ugovarati utakmice, a nemati ni selektora, proglasilo bi ga se da širi defetizam, da je neopravdano kritički nastrojen i traži dlaku u jajetu.

Čelnici Nogometnog saveza međutim razmišljali su kako namaći dodatna sredstva, kako zaraditi, pa im pitanje ko će uopće igrati u Americi, pod čijim vodstvom i hoćemo li se tamo obrukati - bilo manje važno.

Ukoliko budu SAD i Meksiko igrali u svojim najjačim sastavima, a mi ne, da li će to djelovati podcjenjivački? Hoće li na kraju krajeva biti razočarani ljubitelji fudbala u BiH, a posebno oni koji u Los Angelesu i San Antoniju željno iščekuju Zmajeve?

Ko će dakle igrati u Americi? Najvjerovatnije igrači iz Premijer lige, što je pohvalno. Nije isključeno ni nekoliko njih iz drugiih evropskih klubova koji u tom trenutku ne igraju nacionalne šampionate. Takvih je klubova malo, no i da niko živ ne igra krajem januara utakmice, elementarni je problem što tada traju pripreme. Dakle u pola priprema klubovi će trebati pustiti svoje mahom ponajbolje igrače i to izvan FIFA-inog termina.

Što (zbog čega) igramo ove utakmice? Da bi na djelu vidjeli domaće fudbalere koji bi mogli konkurisati u budućnosti za mjesto u "pravoj" A selekciji. Može li to i na šta ličiti kada se sklopi nešto što nikada do sada sklopljeno nije? Ili se to drugačije radi, uvode novi i mladi igrači malo pomalo?

Vrlo bitnu ulogu u svemu, da bi ličilo barem na nešto, mogao bi imati selektor mlade reprezentacije Vinko Marinović, pa i juniorske Toni Karačić, a možda i budući sekretar stručnog štaba Darko Ljubojević, ljudi od struke.

Kome će mečevi poslužiti? Trebalo bi Robertu Prosinečkom, no čovjeku je već u startu u ruke isporučen vruć krompir. Nije ni sjeo na klupu, a mora improvizirati. Nadajmo se samo da će, ko god bude igrao, Žuti izvući određene beneficije, da će krenuti normalno, bez pritiska, hampe... jer nam dobra atmosfera svima treba.

Top Komentari

asmir005
Kliknuo sam na clanak jer je pisalo "saznajemo" ali kad sam procitao, nisam saznao nista. Sve neki upitnici, kao da pitate citatelje da nesto saznaju. Evo sto ja znam: Fudbalski savez mora nesto zaradit i to je sasvim logicno i razumljivo. Kako ce te pare biti ulozene, to je druga prica. Od tih $200k da se bar malo uzajmi ili dadne klubovima da se popravi koji stadion gdje bi mogla igrati repka bi bilo dobro, ali otom potom. Sto se tice USA, oni bi trebali imati sve svoje igrace iz prve postave jer njihova liga nije jos pocela. Ali, oni inace svoje Januarske utakmice igraju u kombinovanim postavama, tako da pretpostavljam da ce najvjerovatnije i oni kao i mi imati novije i mladze igrace u postavi. Sigurno tu nece biti njihovog najboljeg igraca Pulisica, Bradley-a i Dempsey-a. Sto se tice Meksika, biti ce nam puno teze. Oni ce takodzer imati kombinovani sastav, ali igraci koji ce igrati ce se defitivno pokusati nadmetnuti treneru za Svijetsko prvenstvo. Vece ce nam biti sanse za pobjedu protiv Trumpova, jer ce Meksiko takodzer maltane igrati na domacem terenu. Oni bi mogli imati 11 Meksikanaca sa ulice u zelenim dresovima i doslo bi ih gledati 20 hiljada, tako da ocekujem stadion u San Antoniju da bude poprilicno ispunjen.
13 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti