Američki soccer bolji od afričkog fudbala

Pobjeda SAD-a

Američki soccer bolji od afričkog fudbala

Reprezentacija SAD-a slavila je pobjedu protiv Gane u ludoj utakmici grupe G. Rezultat je na kraju glasio 2:1.

SAD je otvorila susret petim najbržim golom Svjetskih prvenstava svih vremena. Samo 29 sekundi bilo je potrebno Dempseyu da postigne gol i dovede svoju reprezentaciju u vodstvo. Klinsmann je emotivno proživio taj pogodak baš kao i cijela ekipa SAD-a.

Od tog trenutka, Gana preuzima stvari u svoje ruke. Učestali napadi, redaju se prilike ali gola nema. Najviše su prijetili Ayew i Asamoah Gyan, kao i Opare. U 21. minuti povrijedio se Jozy Altidore koji je napustio teren, a čini se da će sjajni američki napadač propustiti ostatak prvenstva. Umjesto njega ušao je Johansson koji nije ozbiljnije prijetio golu Gane. Prethodno je upravo Altidore bio u dobroj poziciji da povisi na 2:0, ali nije uspio jer je njegov šut bio izblokiran. Atsu je u 30. minuti zaprijetio ali njegov udarac je otišao pokraj gola. Dvije minute kasnije, Gyan je šutao ali se istakao Howard i ostalo je 1:0. Gana je bezuspješno napadala do kraja poluvremena, a to je bila uvertira za nastavak utakmice.

U drugom poluvremenu Gana svim silama kreće naprijed od samog starta. Redaju se šanse u kojima je ponovo prednjačio Gyan. Tražeći svoj 40. pogodak u nacionalnom dresu, Asamoah Gyan se propisno ispromašivao. U 56. i 59. minuti je oba puta pokušao glavom, prvi put je promašio gol a drugi put mu je ponovo sjajno odbranio Howard. Par minuta kasnije, ponovo Gyan i ponovo nema gola. SAD se orjentisao na odbranu i kontranapade, ali nisu uspjeli uraditi ništa iz njih i smireno su čuvali svoj gol. 

Finiš utakmice donosi nam dramu. Napokon Gana stiže do izjednačujućeg gola u 82. minuti kada pogađa Andre Ayew. Izašao je na golmana i rutinski ga savladao za sasvim zasluženo poravnanje rezultata. Nakon toga ofanziva Gane i svi su očekivali potpuni preokret. Međutim, desilo se potpuno suprotno. SAD su nakon jednog kornera povele sa 2:1 i to golom John Brooksa koji se sjajno snalazi u šesnaestercu i glavom šalje loptu iza nemoćnog  Kwaraseya. Uslijedilo je veliko slavlje vodećeg gola koji je, ispostavit će se na kraju, bio i posljednji na utakmici. Amerikanci su znalački sačuvali vodstvo do kraja i upisali zlata vrijedan trijumf.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Nakon debakla Portugala protiv Njemačke, sada se SAD izjednačila sa Elfom na tabeli. Obje ekipe imaju po 3 boda i bit će ovo interesantna grupa do kraja. Naredni susret mogao bi donijeti odgovor na mnoga pitanja, kada se u direktnom okršaju sastaju SAD i Portugal.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.