Stvara se još jedan bogati klub u Evropi: Politika će biti drugačija za razliku od arapskih vlasnika

Postavili su i jasne ciljeve

Stvara se još jedan bogati klub u Evropi: Politika će biti drugačija za razliku od arapskih vlasnika

Haris Zilić
Teme:

Sve više gledamo ulaganja u modernom fudbalu. Dosta klubova dobju bogate i nove vlasnike. Većinom su to arapski investitori, ali ima i američkih, azijskih grupacija, upravo jedna takva uskoro dolazi na evropsku fudbalsku mapu.

Prema infomracijama pojedinih svjetskih medija američka grupacija Global Football Holdings (GFH) kupuje danski klub Brondby.

Ovo znači da će Amerikanci biti vlasnici jednog od najpoznatijih danskih klubova, a kao jedan od ciljeva žele da Brondby u narednom periodu bude u vrhu danskog fudbala i da se klub iz sezone u sezonu sve više probija na evropskoj sceni.

Klub iz predgrađa Kopenhagena je u svojoj historiji igrao i Ligu prvaka 1999. godine, sada je i to jedan od narednih ciljeva.

Pored navedenog, ulagat će se dosta u akademiju, mlade fudbalere, a također će biti uređivanje stadiona čiji bi kapacitet iznosio oko 35.000 sjedećih mjesta i nakon Parkena bio na drugi najveći stadiona u Danskoj.

Trenutni predsjednik Uprave kluba i većinski dioničar Jan Bech Andersen također je izjavio da je speman prodati klub američkoj grupaciji.

Oglasi

Brondby će tako postati prvi skandinavski klub čiji su vlasnici Amerikanci. Želja da se u narednim godinama napravi ozbiljan evropski klub, pored muške, itekako će se ulagatii u žensku ekipu Brondbya koja je jedna od najjačih u Danskoj.

Što se tiče pojačanja, tu se još još dosta toga krije u javnosti. Obzirom na veoma dobar rad s mladim fudbalerima koji je poznat u Danskoj i šire postoji mogućnost da novi vlasnici uspostave vrlo zanimljivu transfer politiku gdje bi se i od značajne zarade fudbalera dobro funkcionisalo.

Dosta ideja je na papiru, a Brondby bi već od naredne sezone mogao biti jedan od najbogatijih evropskih klubova, ali sa potpuno drugačijom politikom od one koju imaju timovi gdje su arapski vlasnici.

Brondby je u svojoj historiji 11 puta bio prvak Danske i sedam puta su osvajali Kup Danske.

Najveći uspjeh na međunarodnoj sceni ostvarili su 1991. godine kada su zaustavljeni u polufinalu Kupa UEFA od Rome ukupnim rezultatom 1:2, dok su u tekućoj evropskoj sezoni zaustavljeniu trećem pretkolu UEFA konferencijske lige, bolji je bio Basel nakon izvođenja penala.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi