Uzunović: Kad nam otvore vrata, crvenimo se pola sata, nije lako...

Press konferencija Željezničara

Uzunović: Kad nam otvore vrata, crvenimo se pola sata, nije lako...

Edmir Škorić

U Sarajevu je održana press konferencija Fudbalskog kluba Željezničar, a pričalo se o raznim temama.

Između ostalog su se prisutnim novinarima obratili direktorica kluba Amira Uzunović, te Elmir Čajo, direktor d.o.o FK Željezničar.

Oni su govorili o finansijskom poslovanju kluba u 2022. godini, kao i o dugu prema Poreznoj upravi, te o strateškom partnerstvu i pitanju investitora.

Klub je za prvih 10 mjeseci prošle godine imao prihod od 1,4 miliona KM, a ove godine čak 3,3 miliona KM.

250.000 bila je članarina prošle, a ove 450.000 KM. Uduplana je cifra od reklama i sponzorstva, sa 312 na 648 hiljada KM. Utrostručila se i zarada od ulaznica u odnosu na prošlu godinu.

Iz budžeta je Željezničar prošle godine za 10 mjeseci zaradio 178.000, a u 2022. čak 757.000.

Oglasi

"Prošle godine bili smo u teškoj situaciji. Dramatično smo povećaki prihode, a rashode smo uspjeli zadržati praktično na istom nivou. Reducirali smo troškove, napravili smo reviziju platnog spiska igrača i uposlenika. Napravili smo uštedu od 440.000 KM", rekao je predsjednik Željezničara Edis Kovačević.

"Mi smo jednom pacijentu zaustavili krvarenje", slikovito je to objasnio prvi čovjek kluba, tvrdeći da klub radi pozitivno i da će tako nastaviti, ali da se "od prošlosti ne može pobjeći".

Amira Uzunović, direktorica kluba, kazala je sljedeće:

Oglasi

"Tekuća godina je bila teška, izazovna, turbulentna, bili smo pod financijskim pritiscima raznorazne prirode koji su otežavali rad kluba. Bilo je zaista nezahvalno krenuti od samog starta, trebala nam je hitna financijska injekcija. Zahvaljujući našim navijačima, oni su bili glavna pokretačka snaga, skupili smo određeni novac da skupimo licencu. Dali su nam vjetar u leđa, da zajedno rastemo. Kada imate tako veliku masu navijača, kada ste najposjećeniji klub, to ulijeva neku vrstu povjerenja da se ovdje radi transparentno. Ovi prihodi od državnih institucija nisu tek tako došli. Ja vjerujem da će efekti naše saradnje u tekućoj godini rezultirati tim da naredne godine imamo mnogo veća sredstva. Što se tiče administrativnog dijela, oskudni smo, tu je par ljudi koji marljivo radi. Gdje god smo mogli i vidjeli priliku da nešto maksimiziramo u smislu prihoda, mi smo to iskoristili", kazala je Uzunović.

Ona je istakla da su tekući sponzori uduplani iznose od ranije, te smatra da je Željo interesantan ljudima i da mnogi žele simbiozu sa brendom FK Željezničar.

Sudski predmeti?

"Klub ima 46 aktivnih sudskih predmeta. Svjesni ste da smo se suočavali sa određenim blokadama po pitanju sudskih sporova. Riješili smo veliki broj tih sporova. Pristupili smo sudskim nagodbama i klub uredno izmiruje dugovanja na mjesečnom nivou".

"Došli smo u izazovan period jer su dospjeli svi dugove, svi traže svoje novce. Gdje god da otvorimo vrata, prvo se pola sata crvenimo i vrlo je teško imati neku pregovaračku moć kada se morate crveniti i pravdati za nešto što niste uradili. Nažalost, taj neki loš imidž nama samo odmaže, ali opet da se zahvalimo svakom fizičkom i pravnom subjektu koji je imao razumijevanja za dugovanja kluba. Nadam se da nas ništa neće spriječiti da idemo dalje i da ćemo zajedno s našim navijačima minimizirati sve probleme i da ćemo nastaviti djelovati i rasti zajedno".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Elmir Čajo, direktor FK Željezničar d.o.o, također je uzeo riječ:

"Imamo znatno bolje financijske rezultate u odnosu na 2021. godinu. U ovoj godini je rast prodaje od 74 posto govori da smo ostvarili u značajnoj mjeri ono što smo planirali. Ono što je vrlo bitno, vratili smo povjerenje dobavljača, ne samo lokalnih, nego i Macrona, koji je naš tehnički partner jer smo saradnju digli na puno veći nivo. Uspjeli smo obezbijediti kompletnu opremu za prvi tim, opremu za trenere omladinskog pogona, uspjeli smo svoje obaveze prema Macronu zaključiti sa prvom polovinom septembra mjeseca. Pokrenuli smo aktivnosti u skladu sa ugovorom, a to je da ćemo u narednih 10 dana završiti nove vizuale za dresove za narednu sezonu. Sve aktivnosti koje su vođene, očekujemo uskoro posjetu Macrona, koji je već sada predložio produžetak ugovora za još četiri godine po isteku ovog ugovora", rekao je Čajo.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1659354598
Sta je ova Misimovicka uradila za klub pa da bude na mjestu gdje ona nebi trebala ni u snu biti da je ne gura Misimovic i svi znamo da je on tuj postavio
2 3
Pa i trebaš se crveniti kolika ti je plata. Imaš veću platu od 80% igrača. To je bruka i sramota kluba ali ujedno i slika stanja u klubu. Imaš 3000 maraka platu a samo šupljiraš. Možeš li negdje drugo raditi sa takvim referencama a da imaš takvu platu? Strašno i smiješno.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi