Klub koji je imao dušu: Svi su mislili da je kraj, a sada kreću u novu eru

Igrali su i Evropu

Klub koji je imao dušu: Svi su mislili da je kraj, a sada kreću u novu eru

Haris Zilić

Mnogi klubovi doživljavali su padove izazvane finansijskim, ali i drugim poteškoćama.

Slična sudbina zadesila je ruski Amkar Perm koji je početkom 2020. godine bio ugašen, nije igrao čak ni amaterski fudbal te sezone, ali od ove puše novi vjetar za ovaj klub.

Ekipa je platila Fudbalskom savezu Rusije za licencu igranja u profesionalnom fudbalu i tim je od ove sezone trećeligaš i probat će da se vrati u rusku elitu u godinama koje dolaze.

Prvi put su u Premier ligi Rusije igrali 2004. nakon čega su bili stabilan član najjačeg društva sve do 2019. godine.

Ekipa je 2008. godine igrala finale Kupa Rusije, bila četvrtoplasirana u prvenstvu i izborila jedini nastup u Evropi.

U sezoni 2009/2010 u play offu Evropa lige zaustavljeni su od Fulhama koji će kasnije doći i do finala u premijernoj sezoni Evropa lige.

Klub je osnovan 1994. godine, a sada je ispred njih čini se jedna nova era, nakon što su svi mislili da je kraj.

Kroz kratku historiju dali su i nekoliko reprezentativaca Rusije, a tu su bili i reprezentativci Uzbekistana, Nigerije, Moldavije, Armenije, Bugarske, Crne Gore...

Za Amkar Perm su često u Rusiji govorili da je klub koji je imao dušu i jedan poseban odnos na relaciji igrači i navijači, a i oni najveći ruski klubovi teško su nosili bodove kad bi gostovali Amkaru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi