Andora je juče napravila historijski uspjeh, a mi smo taj "podvig" posljednji put napravili 2018.

Za njih je to nešto veliko

Andora je juče napravila historijski uspjeh, a mi smo taj "podvig" posljednji put napravili 2018.

Eldar Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Andore jučer je ispisala nove stranice svoje historije.

Naime, ostvarili su dvije vezane pobjede i to im je prvi put otkad su članice FIFA-e i UEFA- od 1996. godine.

Kao i sve reprezentacije koje ne igraju baraž za Svjetsko prvenstvo (ili kvalifikacije u drugim zonama), reprezentacija Andore je ovaj termin iskoristila za odigravanje prijateljskih utakmica.

Izbor protivnika bio je poprilično zanimljiv, a odlučili su se za dvije karipske reprezentacije - Sveti Kristofor i Nevis i Grenadu i u obje su slavili sa po 1:0.

Prvo su 25. marta pogotkom Jordija Alaeza u sudijskoj nadokandi prvog poluvremena savladali Sveti Kristofor i Nevis, da bi juče Victor Bernat postigao pobjedonosni pogodak protiv Grenade u 58. minuti utakmice.

Za ovu malu reprezentaciju države smještene na Pirinejima između Španije i Francuske, historijska je svaka pobjeda, a do sada su ih ostvarili tek 11 - prvi put 2000. godine pobjedom protiv Bjelorusije u prijateljskoj utakmici (2:0).

Također, mogu se pohvaliti i najvećom pobjedom u historiji koju su ostvarili u oktobru prošle godine protiv San Marina, a bilo je 3:0.

Vratimo se na ovaj njihov "niz" od dvije pobjede. Ne može, a da ne zapara oči pogled na rezultate naše reprezentacije u posljednje vrijeme, a oni kažu da smo mi posljednji put dvije pobjede vezali u septembru 2018. godine pod palicom Roberta Prosinečkog na otvaranju Lige nacija.

Tada smo u onoj ludoj utakmici slavili protiv Sjeverne Irske u Belfastu 1:2, a četiri dana kasnije pogotkom Edina Džeke pala je Austrija u Zenici, 1:0.

Otada do danas, Zmajevi su odigrali 36 utakmica i nijednom nisu vezali dva trijumfa. Čak šta više, toga je bilo najmanje - sedam pobjeda, 11 remija i čak 19 poraza. 

Top Komentari

plemic
eeee da imaju peteva i vicu, pa organizirati naredni meč protiv vatikana ... tri pobjede u nizu ...
7 0
FahroKonjHodzic
andora je bolja od nas nasi igraci su truhlez
0 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi