Ukrajinska legenda kao nekad Ivica Osim

Dao otkaz u Moskvi

Ukrajinska legenda kao nekad Ivica Osim

Edmir Škorić

U jeku bombardovanja Bosne i Hercegovine, Ivica Osim napustio je klupu reprezentacije Jugoslavije.

Historijskim govorom je 23. maja 1992. godine na press konferenciji u Beogradu Osim rekao da više ne želi biti selektor Jugoslavije. U tim momentima trajala je agresija na njegovo Sarajevo i njegovu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

"Opet vam kažem, a to sam već ponovio, da ne vjerujem da mogu da idem, niti ću ići, ni u Firencu ni u Švedsku. Sve što mogu da napravim, ovako ljudski i ako me neko bude pitao, tu nema problema nikakvih, to je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hoćete. To je neka moja lična odluka, a ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam, jer vi to vrlo dobro znate. Ako ništa drugo i ono jedino što mogu da učinim za taj grad pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava", rekao je tada Osim.

Sličnu je stvar sada napravio nekadašnji ukrajinski reprezentativac Andrej Voronjin. On je na početku ruske invazije u Ukrajini dao otkaz u stručnom štabu ruskog velikana Dinama iz Moskve, u koji je zanimljivo stigao samo dan prije početka rata.

"Jako sam zahvalan svojim kolegama – trenerima, igračima i navijačima na njihovom odnosu prema meni i vremenu provedenom ovdje. Ali ne mogu ne izraziti svoj građanski stav. Sada ne vidim način da ostanemo na teritoriju zemlje čija vojska uništava naše gradove i puca na civile”, rekao je Voronjin.

Nedavno su navijači moskovskog kluba izrazili solidarnost sa Voronjinom i čak skandirali njegovo ime na treningu, no njega već tada nije bilo - vratio se u svoju zemlju koja je pod ruskom opsadom već šesti dan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi