"Prije tog penala sjetio sam se djetinjstva u Černobilu i svih prijatelja koji su preminuli"

Shevchenko o finalu Lige prvaka iz 2003. godine

"Prije tog penala sjetio sam se djetinjstva u Černobilu i svih prijatelja koji su preminuli"

Endin Čaušević

Andriy Shevchenko svojevremeno bio je jedan od najboljih napadača na svijetu, a blistao je igrajući u dresu Milana.

Shevchenko je u dresu Milana proveo najbolje dane svoje karijere, te je s klubom sa San Sira osvojio skoro sve što je mogao.

Legendarni ukrajinski napadač dao je intervju za Corriere della Serra u kojem je govorio o svojoj karijeri. Sheva se prisjetio i prve titule Lige prvaka koju je s Rossonerima osvojio 2003. godine.

Tada je Milan igrao u finalu protiv svog velikog rivala Juventusa, a utakmica se igrala na Old Traffordu. Nakon 90 minuta i produžetaka nije bilo golova, te smo pobjednika dobili nakon penala.

Rossoneri su bili uspješniji tokom penala i na kraju su uspjeli da slave sa 3:2 i postanu prvaci Evrope. Golove za Milan zabili su Serginho, Nesta i Shevchenko, a neprecizni su bili Seedorf i Kaladze.

S druge strane za Juve su pogađali Birindelli i Del Piero, ali su penale promašili Trezeguez, Zalayeta i Montero što je na kraju koštalo Staru damu poraza na Teatru snova.

Oglasi

Shevchenko je pucao odlučujući penal na ovoj utakmici i uspio je zabiti gol, te donijeti Milanu titulu prvaka Evrope. Ukrajinac se prisjetio tog penala i poručio da to nikada neće zaboraviti.

"Sjećam se dobro tog finala iz 2003. godine i penala na kraju. Uvijek sam nekako imao neke sumnje u sebe, ali nikada se nisam bojao izazova. U tom trenutku kada sam trebao izvesti penal prisjetio sam se svega. Mog djetinjstva u Černobilu, prijatelja koji su preminuli, ma svega", rekao je Sheva i nastavio.

"Rekao sam sebi: 'Nemoj se predomisliti kada odlučiš u koju stranu da pucaš penal'. Gledao sam u sudiju da mi da neki znak da mogu šutirati jer nisam čuo pištaljku od silne buke na stadionu. On mi je klimnuo glavom, a ja sam krenuo prema lopti. Sjećam se da sam priše šuta vidio Buffona u koju stranu ide i već tada sam znao prije svih da ću zabiti gol. Tu sliku i osjećaj nikada neću zaboraviti".

Također, Shevchenko se prisjetio i nevjerovatne situacije koja se desila tog jutra u Manchesteru.

"Sjećam se tog jutra kada sam se probudio i pogledao kroz prozor. Tu pored hotela bio je teren za golf i vidio sam da neko trči sam po terenu i pravi kretnje i gleda da li je 'nevidljivi sudija' svirao ofsajd. Glumio je da je zabio gol i da nije ofsajd i krenuo da slavi. Ta osoba na golf terenu bio je Pippo Inzaghi", priča Ukrajinac.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Milan je ovo finale počeo u sastavu: Dida, Costacurta, Nesta, Maldini, Kaladze, Gattuso, Pirlo, Seedorf, Rui Costa, Inzaghi, Shevchenko.

Za Juventus su igrali: Buffon, Thuram, Ferrara, Tudor, Montero, Zambrotta, Camoranesi, Davids, Tacchinardi, Del Piero, Trezeguet.

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

demar
nikad vise seria a nece biti na ovom nivou...
1 0
karlhajncbrazzzo
Sjetio se iftara kad akšam pada...
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi