"Angola je zemlja puna kontrasta, a poraz se doživljava kao tragedija"
Nisu se navijači najvećeg kluba u Angoli mnogo radovali proteklih godina, ali dolaskom u klub bh. stručnjaka Jovića, Selimovića i Hodžića sve se promijenilo

Jović i Selimović se vraćaju u Angolu

"Angola je zemlja puna kontrasta, a poraz se doživljava kao tragedija" · Intervju

S. Mlaćo

Sa Zrinjskim je bio prvak naše zemlje, te osvojio Kup BiH, a riznicu trofeja obogatio u dalekoj Angoli. Dragan Jović zasigurno je jedan od najboljih bh. stručnjaka.

U našoj zemlji vodio je pored Zrinjskog i Sarajeva, Travnik, Posušje, Zvijezdu i Borac, a zatim je odlučio krenuti put Angole, te tamo potvrdio svoje trenersko znanje. Jović je 2015. godine došao u klub Primeiro de Augusto, a već ubrzo titula mu je izmakla zbog lošijeg međusobnog dela sa šampionom Recreativo de Liboloa.

Nakon toga čak dvije titule prvaka, te trofej Kupa sa svojim pomoćnicima u stučnom štabu Nedžad Selimovićem i Adnan Hodžićem, a zatim i povratak u BiH.

Ipak, u Angoli ne mogu bez bh. trenera, pa su Jović i Selimović ponovo dobili poziv od novog - starog kluba i isti prihvatili. Već danas putuju u Angolu gdje ih čeka Adnan Hodžić koji u međuvremenu nije mijenjao klub.

Jović je imao i zdravstvenih problema koje je uspješno riješio, a za SportSport.ba je govorio o povratku u Angolu, kvaliteti nogometa u toj zemlji, navijačima, životu u Africi, te zbog čega se nije vratio u Premijer ligu ove godine.

"Naš prethodnik je osvojio titulu, došao do polufinala Lige prvaka, ali nije se dogovorio za nastavak saradnje. Stigao je poziv na našu adresu i evo mi idemo ponovo za Angolu", priča Jović na početku razgovora za SportSport.ba.

O ambicijama kluba u sezoni koja je već startala kaže.

"Ljestvica je sada podignuta malo više. Titula se da kažem podrazumijeva, ali i da se u Ligi prvaka ponovo bar rezultat od prošle godine kada se došlo do polufinala. Ovaj put da se proba otići do kraja".

Sve je manji broj igrača iz Evrope koji idu put Angole i njenih okolnih zemalja.

"Dođe poneki igrač iz Evrope. Najviše iz Portugala, jer je Angola bilo portugalska kolonija. Imaju te odlične odnose, ali objekitvno sve ih je manje. Nekada je bilo više igrača iz Brazila, bio je tu čak i Rivaldo 2012. godine. Finansijska situacije naravno uvjetuje sve".

Ističe da je mnogi bez razloga podcjenjuju kvaliteta nogometa u toj zemlji.

"Liga je kvalitetnija nego što mislimo. Naša dva igrača su svojevremeno otišla u Sporting, jedan Manuco je iz ove lige otišao u Manchester United. Liga je kvalitetna, igrači su jako brzi i eksplozivni, ali nedostaje discipline. Naravno da uz kvalitetan rad to se može poboljšati".

Nakon osvajanja tri trofeja Jović, Selimović i društvo našli su se na rukama navijače. Pomale nestvarne slike punih stadiona i nevjerovatne atmosfere dovoljno govore o tome kolika je ljubav simpatizera kluba.

"Navijači su posebna priča. Prate ekipu, naročito po provincijama. Primeiro de Augusto je najpopularniji klub ovdje, ali i moram istaći da su navijači jako emotivni. Kada pobijedite to je euforija, a kada izgubite tragedija. Naš klub ima preko milion i 200.000 članova".

Kada je dobio poziv iz Angole priznaje da nije znao u šta ulazi.

"Nisam imao sliku, ali su dole bili Hodžić i Selimović, te naravno da je sve lakše. Tek kada sam došao vidio sam da je kvalitet puno veći nego što sam ja imao predstavu. Prva godina je bila teška, borili smo se za opstanak, ali stabilizovali smo klub i završili četvrti. Iduće godine smo bili na diobi prvog mjesta, međutim zbog lošijeg skora završili drugi, da bi naredne dvije godine bili prvaci. Klub to nije uspio zadnjih deset godina, pod našim kormilom jeste i naravno da se to cijeni".

O Angoli bi kaže mogao pričati danima.

"Angola je zemlja puna kontrasta. Mi smo u gradu Luanda koji je glavni grad, a njega su za vrijeme kolonizatora zvali drugi Lisabon. To je prelijep grad, ima dijelova koji se ne bi postidio niko, a ima i ona druga strana, njihove favele gdje se veoma teško živi".

Posljednjih par mjeseci povezivao sa sa Zrinjskim i Širokim Brijegom. Na kraju do povratka u PL nije došlo. Otkriva i zbog čega.

"Nakon tri i pol godine želio sam da se odmorim. Imao sam zdravstvenih problema, pokazalo se da kasnije da je sve uredu, međutim nisam htio rizikovati. Nisam mogao da ulazim u neku priču ako ne mogu dati sto posto od sebe. Sada je sve uredu, došla je ponuda iz Angole i to je to".


O kvaliteti nogometa u Premijer ligi BiH kaže.

"Evidentno je da ima problema. Pratim preko medija sve, a kvalitet ne možemo da podignemo jer nam najbolji igrači rano odlaze i to je teško nadoknaditi. To je po meni jedan od glavnih problema".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U treneskoj karijeri sa uspjehom vodio je između ostalih Travnik i Posušje, dva tima koja danas se nalaze tek u trećem rangu bh. nogomet. Priznaje da mu je žao kada to vidi.

"Naravno da mi je žao. Pratim i Posušje, ali i Travnik. Posušje je eto nedavno imao priliku da se vrati u Prvu ligu FBiH, međutim ekonomska situacija je uradila što je uradila. Travnik je nažalost nakon Premijer lige završio tu gdje nije smio i nadam se iskreno da će se brzo vratiti u elitni rang. To sigurno zaslužuje", dodao je na kraju razgovora za SportSport.ba bh. stručnjak Dragan Jović, novi - stari šef struke angolskog Primeiro de Augusto.

Top Komentari

Alkma
Covjek neopterecen nacionalizmom
22 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi