Mlada zvijezda Barcelone uzalud traži "izlaz iz tunela", stigao je novi šok

Nema sreće

Mlada zvijezda Barcelone uzalud traži "izlaz iz tunela", stigao je novi šok

A. Čaušević

Ponekad neke povrede u svijetu sporta toliko znaju zakomplikovati situaciju da se izlaz iz tunela nikako ne uspjeva pronaći te situacija umjesto jednostavnije postaje komplikovanija. 

Na svojoj koži je to najbolje osjetio Ansu Fati. Kako sada stvari stoje ova sezona za mladu zvijezdu Barcelone je već završena. Postalo je to jasno nakon operativnog zahvata obavljenog proteklih dana.

Fati je u novembru povrijedio mensiskus lijevog koljena i trebao je pauzirati četiri mjeseca, da bi nakon toga pauza bila pomjerena na šest, a kako sada stvari stoje tačan datum povratka je nemoguće prognozirati.

Čim se operisao stvari su krenule po zlu. U bolnici je ostao čak pet dana poslije operacije, a u normalnim okolnostima otpusnica se dobije obično za 48 sati.

Situacija je postajala gora u narednim sedmicama. Koljeno je sistematski postalo inficirano i bol nije prolazila. Na kraju se odlučio za novu operaciju. Bilo je to u januaru.

Međutim i poslije druge operacije komplikacije su se počele gomilati, infekcija nije prolazila pa je njegov san da završi sezonu u Barceloni ili zaigra na Evropskom prvenstvu u dresu Španije postao samo san.

Oglasi

Treća operacija

Kada je vidio da je ova sezona izgubljena odlučio se i za treću operaciju koja je obavljena u strogoj tajnosti. Cilj operacije je bio da se zna tačno stanje koljena i da Fati predsezonu u julu dočeka spreman.

Iako tek ima 18 godina talentovani ofanzivac je već jednom imao tešku povredu. Prije nekoliko godina slomio je kosti tibije i fibule pa je morao pauzirati čak 12 mjeseci, ali se uspješno vratio.

Sredinom aprila kada je Barcelona osvojila Kupa Kralja Fati nije mogao normalno slaviti osvajanje trofeja, pa su mu pomagali Firpo i Dembele što je jasan pokazatelj da je situacija veoma ozbiljna.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Sada se čekaju prve reakcije nakon treće operacije u narednim danima, a ne isključuje se i četvrti operativni zahvat ukoliko aktuelna terapija ne bude djelovala. Treća operacija je napravljena kao preventivna mjera da se zaštiti dio meniskusa kao esecijalni faktor za dugu karijeru.

Najradikalniji mogući korak bi predstavljao potpuno uklanjanje meniskusa. Taj potez bi riješio probleme na kratke, ali bi na duge staze mogao donijeti ozbiljne posljedice zbog čega Fati o tome još uvijek i ne razmišlja.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi