Utakmice života u Njemačkoj igra Ante Budimir - Otpisani spreman postati junak Hrvatske
Ante Budimir ima velike planove na Euru (Foto: Marko Lukunić / Pixsell)

Napadač Osasune pred EP

Utakmice života u Njemačkoj igra Ante Budimir - Otpisani spreman postati junak Hrvatske

Midhat Šljivak

Reprezentacija Hrvatske priprema se za prvi meč Evropskog prvenstva protiv selekcije Španije, a na današnjoj press konferenciji o početku Eura govorili su Ante Budimir i Luka Ivanušec.

Ante Budimir uzdanica je Zlatka Dalića u napadu Hrvatske na Euru. Iskusni 33-godišnji napadač Osasune imat će priliku nastaviti golgetersku seriju iz La Lige gdje je prošle sezone igrao fenomenalno.

Jedno određeno vrijeme Budimira nije bilo u reprezentaciji. Međutim, nikad nije odustajao od kockastog dresa.

"Nastojao sam biti svaki dan bolji. Nisam razmišljao da neću biti pozvan, iako imam 30 plus. Vjerovao sam, izbornik je govorio da će zvati one koji su spremni pomoći. Uživam u tome", rekao je Budimir.

Lamine Yamal je uzdanica Španije, ali Budimir hvali i ostatak selekcije Španije.

"Poseban igrač. U tim godinama na toj razini raditi razliku... Nema takvih igrača na tržištu. Njegova zrelost i odluke su na visokoj razini. Bit će velika opasnost, ali imamo mi za to rješenje."

Oglasi

"Igraju specifičan nogomet. Imaju tehničku kvalitetu, jako su brzi i okomiti. Lijepo ih je gledati, uživanje. Nije Yamal smao Španija. Kolektiv je bitan za njih, ima tu mnogo mladih igrača i svi rade razliku. Talentirana i opasna reprezentacija."

Budimir je završio u vrhu liste strijelaca La Lige. Postigao je 17 pogodaka, a ističe da mu je pomoglo to što je prošao kompletne pripreme.

"Od prvog dana priprema imao sam priliku sam bio spreman. Trener je stekao više povjerenja od mene, krenulo je putem kojim sam priželjkivao. Na kraju sam zabio dosta pogodaka i biti u vrhu. To me čini sretnim i ponosnim."

Ante već nekoliko godina studira ekonomiju. Uskoro će i diploma.

"Fakultet? Svaki put je sve teže. Pri kraju sam. Ide svojim tokom, malo je sporije, ali hajmo to pustiti za neko drugo vrijeme."

Oglasi

Hvali Budimir i navijače reprezentacije Hrvatske. Ipak, ističe da je sada mir najljepši.

"Lijepo je imati mir iako su nam navijači veoma bitni. Fokusirani smo na trening i koncentrisani smo na prvu utakmicu."

Luka Ivanušec smatra da bi Hrvatska morala ponoviti igru iz utakmice Lige nacija koju su Španci dobili na penale.

"Odigrali smo dobru utakmicu protiv njih u Ligi nacija. Bila je utakmica u egalu, to trebamo ponoviti i ovoj utakmici."

"Samopouzdanja imamo. Mi igrači ne smijemo upasti u euforiju, ali navijači imaju pravo na to. Nama je korak po korak uvijek donosio rezultat i moramo maknuti se od tih nekih naslova", rekao je Ivanušec.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi