Slavni Srbin koji je dokusurio Ćirine Vatrene: "Kad je Mihajlović vidio zastavu Vukovar odmah je..."

Legendarna utakmica sa Maksimira

Slavni Srbin koji je dokusurio Ćirine Vatrene: "Kad je Mihajlović vidio zastavu Vukovar odmah je..."

Admin Čaušević

Izostanak plasmana na Evropsko prvenstvo 2000. se smatra jednim od najvećin neuspjeha u historiji reprezentacije Hrvatske. Tadašnji izabranici pokojnog Ćire Blaževića eliminasani su od nekadašnje Jugoslavije u baražu.

Tadašnja Jugoslavija, a današnja Srbija je svoj posljednji Euro igrala upravo 2000. godine u Belgiji i Nizozemskoj, dok Hrvati sa druge strane nisu propustili niti jedan kontinentalni turnir.

Hrvatska je na Mundijalu 1998. godine osvojila bronzanu medalju, ali se nije uspjela plasirati na Euro dvije godine kasnije što je ujedno značilo i kraj jedne sjajne generacije.

Nakon 0:0 u Beogradu, na Maksimiru je bilo 2:2. Srbi su prošli zbog gola u gostima. Jedan od strijelaca za tadašnju Jugoslaviju je bio i proslavljeni Dejan Stanković koji na neki način dokusurio Ćirine Vatrene.

Poslije četvrt vijeka u razgovoru za Sportal Stanković se prisjetio dešavanja hladne oktobarske večeri na zagrebačkom hramu fudbala. Posebno je govorio o pokojnom Siniši Mihajloviću kada je vidio zastavu Vukovar 91.

Kao što je poznato Mihajlović je rođen u Vukovaru, ali zbog patriotskog naboja prema Srbiji vrlo je često znao ulaziti u konflikte sa hrvatskim igračima. Posebno se pamte dueli sa Igorom Štimcem.

Oglasi

"Kakav je Boban bio u Beogradu, Miha je puta dva bio bolji u Zagrebu. A evo i anegdote, kada su izvučene grupe kvalifikacija, bili smo u karantinu. Sjećam se, Miha je rekao: 'Ja bih volio da posljednju utakmicu igramo u Zagrebu i da ta utakmica odlučuje da l ćemo mi da idemo na Euro ili oni'."

"Kažem mu: 'Čekaj bre, ćale, stani malo, što bi baš tamo da idemo i da ta utakmica odlučuje, daj da tu utakmicu igramo u Beogradu'. Kaže: Ne, ja bih volio baš u Zagrebu'. I žrijeb se namjesti da mi posljednju utakmicu igramo u Zagrebu."

"Došla je u utakmica i zagrijavanje, umjesto da budeš lakši svaki korak, ti si sve teži, propadaš kroz travu Maksimira. To nikad nisam doživio kao tada. A kad neko pogleda tu sliku prije utakmice vidjet će da su svi ozbiljni, samo smo se Miha i ja smijali."

"Zato što je Siniša otrčao ispred istoka, prekrstio se na zastavu 'Vukovar 91'. Ja sam ga zvao, on me nije čuo od buke, pa mi je bilo drago kad sam ga video s osmjehom od uha do uha."

"I onda me je nekako čuo i došao da se slikamo grupno i na toj slici se mi zato jedini smijemo. I onda je utakmica ispisala svoju historiju."

"Kreće utakmica, oni daju gol, mislim se: 'Neka ste ga dali, samo se vi radujte, dat ćemo ga i mi'. I onda Miha bude najbolji, igrao je za desetku. Dizao je prekide, šutirao odakle god je stigao, pogodio Peđu i mene u leđa, ušle lopte u gol... Nezaboravno veče".

Tadašnja Jugoslavije na Euru 2000 godine prošla grupnu fazu. Poražena je u osmini finala od Nizozemske sa visokih 6:1. Od tada do danas Srbi više nisu igrali na evropskim prvenstvima.

Top Komentari

Hanibal
Mihajlovic je uvijek bio cetnik (iako je polusrbin iz n=mjesovitog braka) koji je ispod dresa nosao sliku Milosevica na drugoj majici. idiot.
4 0
BosanskaSvedska
Odose traktoristi iz vukovara brzim tempom!
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi