Anthony Martial: Posljednja žrtva Josea Mourinha

Anthony Martial: Posljednja žrtva Josea Mourinha

J. Murselović

Manchester United je prije nepune tri godine izdvojio, uračunamo li i razne bonuse (broj nastupa za reprezentaciju, broj postignutih golova za klub sa Old Trafforda i eventualno osvajanje Zlatne lopte), više od 50 miliona funti na dovođenje nove tinejdžerske zvijezde, Anthonyja Martiala.

Tada je na klupi Manchestera sjedio Louis van Gaal, koji je od trenutka Martialovog dovođenja imao samo riječi hvale za talentovanog reprezentativca Francuske. Holanđanin je naglašavao kako su doveli igrača koji će iz sezone u sezonu napredovati i koji će biti glavna snaga Unitedovog (rezultatskog) povratka u sami vrh engleskog i evropskog fudbala. Martial je prvi gol postigao desetak dana po prelasku u United i to protiv najljućeg protivnika – Liverpoola, te je od tada najskupljeg tinejdžera na svijetu postao budući najbolji igrač Manchester Uniteda. Sezonu pod van Gaalom završio je sa 17 postignutih pogodaka u svim takmičenjima, a čak je i Sir Alex Ferguson izjavio kako mladi Francuz može postati jedan od najboljih igrača na svijetu. No, peto mjesto u ligi i u potpunosti negledljiva igra bili su glavni razlozi uručivanja otkaza Louisu van Gaalu, koga je naslijedio portugalski stručnjak, Jose Mourinho.

Joseov sistem

Za razliku od Holanđanina čiji se defanzivni sistem zasniva na principu “čovjek na čovjeka”, kod Josea Mourinha preovladava zonska odbrana. Još uvijek nedovoljno izgrađen (taktički i tehnički), Martial se i nije baš snašao u Mourinhovom sistemu, najviše zbog loše defanzive. I dok bi to, vrlo vjerovatno, mnogi treneri trpili zbog Martialovih godina, Mourinho to nikad ne bi uradio. Ne samo zbog toga što on od svakog igrača na terenu zahtijeva da odradi ogroman broj defanzivnih zadataka, nego i zbog same činjenice kako je odmah po dolasku u Manchester shvatio kako nema vremena ni prostora za razvijanje igrača i kako su mu potrebni gotovi proizvodi koji su u svakom trenutku spremni odgovoriti njegovim zadacima. Martial problem bio je (pre)često ispadanje i otvaranje prostora iza svojih leđa zbog bespotrebnog visokog izlaska na protivničkog beka. Takva defanzivna neangažovanost ne prolazi kod Mourinha i Martial je ubrzo postao igrač koji je skoro nakon svake utakmice, nebitno da li istu počeo od prve minute ili ušao u drugom poluvremenu, dobivao negativne kritike od strane Josea Mourinha. Portugalac je to radio i ranije; u prvom mandatu u Chelseaju često je zbog sindroma slab(ij)e defanzive patio jedan od najtalentovanijih engleskih veznih igrača tog vremena, Joe Cole. Bilo je takvih igrača i u milanskom Interu, ali to je po pravilu prolazilo ispod radara zbog trofeja koje je Mourinho donosio klubovima koje vodi.

Pred početak sezone 2016/17, Mourinho je iz Borussije Dortmund doveo Henrikha Mkhitaryjana, a napad je pojačan dolaskom Zlatana Ibrahimovića. Zlatan je po dolasku u Manchester uzeo (dobio, ako baš hoćete) broj devet (9) koji je sezonu ranije pripadao Martialu. Respekt?! U tim trenucima, Martiala uprava ni menadžer nisu respektovali. United je sezonu završio na šestom mjestu; Mourinhova ekipa se mučila u ofanzivi postigavši 54 gola u Premiershipu, gol manje od Bournemoutha. Šesto mjesto u šampionatu donekle je zamaskirano osvajanjem Evropske lige i Liga kupa. Martial je upisao 28 nastupa u svim takmičenjima, postigavši samo osam pogodaka. Minute je u početku dijelio sa Mkhitaryjanom, zatim se “borio” sa još jednim tinejdžerom – Rashfordom, a kako je sezona odmicala, sve više prostora za igru dobijali su Juan Mata (koji je u prošlosti imao problema sa Joseom Mourinhom upravo zbog defanzivnih nedostataka) i Jesse Lingard koji je tip igrača kakve Portugalac voli – taktički jak, defanzivno odgovoran i uvijek u službi tima.

Martial (ni)je položio test

Jose Mourinho traži od igrača da mu bezuslovno vjeruju i da na terenu (i u svlačionici) budu poput vojnika koji će slijepo slušati njegove naredbe. Potrebno je da svi igrači stoje iza njega. No, problem leži i u pristupu. Različite individue različito reaguju na iste stvari. Martial je očigledno takav. Mourinhove javne kritike ga nisu ojačale; nije postao bolji, nije pronašao formu koja ga je krasila pod van Gaalom. U pojedinim trenucima izgledalo je kao da Martial (ipak) nije taj tip i da ga je Mourinho pogrešno procijenio. Tako je bilo i sa De Bruyneom. Belgijanac jednostavno nije dobro reagovao na Mourinhov pristup te je brže-bolje “pobjegao” u Wolfsburg. Takvim igračima potreban je prisniji odnos sa menadžerom. Prijateljski. U takvim uslovima pokazuju da je riječ o vanserijskim igračima (vidimo kako to izgleda u slučaju Kevina de Bruynea). Martial je introvertan, a takve osobe znale su “pucati” pod Mourinhovim vodstvom.

Pred sami početak sezone 2017/18, Jose Mourinho je opet kritikovao Martiala rekavši kako prošle sezone nije iskoristio šanse koje je dobio i da je vrijeme da se to promijeni. Naglašavao je Martialov talenat, ali još više je naglašavao sve negativne stvari poput nekonzistentnosti, nedovoljnog zalaganja, lošeg govora tijela...

U prva dva meča prošle sezone, Martial je odigrao samo 25 minuta, ali uprkos maloj minutaži uspio je postići dva pogotka i upisati jednu asistenciju. U Joseovoj 4-2-3-1 formaciji, Rashford je zauzimao poziciju lijevog krila, a Martial je dobio ulogu džokera. Do kraja oktobra, Francuz je počeo samo dvije utakmice od prve minute, ali nekako je došao do četiri gola i dvije asistencije. Zanimljivo, čak bi i nakon dobrih utakmica bivao zakovan na klupu. Jednostavno, bile su to Mourinhove lekcije; lekcije koje Martialu nisu nikako bile zabavne.

Dolazak Sancheza

Kada je Mourinho u zimskom prijelaznom roku doveo Alexisa Sancheza koji je najproduktivniji upravo na poziciji lijevog krila, bilo je jasno da će se Martial morati sve više naviknuti da igra desno krilo (u utakmicama u kojima dobije šansu). Nakon što je Tottenham očitao fudbalsku lekciju Mourinhovom timu, a navijači Uniteda “osuli paljbu” po Pogbi, Jonesu i Smallingu zbog užasnih reakcija, Jose je opet javno kritikovao Martiala. Apostrofirao je njegovu lošu defanzivu, neizvršavanje osnovnih zadataka i još jednom “gurnuo” Martiala pod voz. Ni Alexis se nije proslavio na tom meču, iako ga je Mourinho selio sa lijeve na desnu stranu. No, Martial je, po dobrom običaju, Joseov glavni krivac. Istina, u tom periodu bilo je kristalno jasno kako ni Martial, a ni Rashford ne uživaju na terenu. Bili su bezvoljni. Dva velika talenta; dvije velike nade Manchester Uniteda nikako ne uspijevaju sijati u punom sjaju pod Mourinhom. Slučajnost?

Dolaskom Sancheza počele su priče o Martialovom odlasku u ovom ljetnom prijelaznom roku. Mourinho je opet izašao u javnost kako Martial nije dovoljno fokusiran i kako zajedno sa svojim agentom radi na odlasku iz Manchester Uniteda.

Potražite više informacija na temu Premier league:


Porodica iznad svega

Jose Mourinho je turneju na američkom tlu opisao kao idealnu priliku za mlade igrače koji se žele izboriti za mjesto u timu ove sezone. Za razliku od Rashforda, Lingarda i Lukakua, Martial nije igrao za svoju reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu, stoga je bilo za očekivati da bude jedan od onih koji će nositi igru tima u predsezoni. No, Martial je prošlog četvrtka napustio pripreme kako bi prisustvovao rođenju sina. Imao je odobrenje. Zbog odlaska u Pariz, propustio je mečeve protiv Liverpoola i Reala iz Madrida, što se nimalo nije dopalo Mourinhu, koji ga je opet javno kritikovao kako je ostavio saigrače na cjedilu. Ne samo to, Martial je i kažnjen sa 180.000 funti zbog (nešto) dužeg izostanka. Francuz je izašao u javnost kako je porod protekao u najboljem redu kada je sin u pitanju, ali da je njegova majka bila u kritičnom stanju i da je njeno stanje razlog zbog kojeg se nije vratio na pripreme. Rekao je kako mu je porodica na prvom mjestu i kako će tako uvijek biti. Hoće li ga koštati ovakav pristup?

Pep Guardiola pobrinuo se da Joseova druga sezona bude samo mit. Manchester City se okitio titulom prvaka Engleske, ostaviši gradskog rivala na 19 bodova zaostatka. Jose Mourinho nije osvoji nijedan trofej prošle sezone, a u prethodnim timovima često je treća sezona bila presudna – tad je po običaju “gubio” svlačionicu. U Realu je za sve okrivio Ikera Casillasa, u Chelseaju, pak, klanove u svlačionici, a u Unitedu bi to opet trebao biti Martial. Anthony je najnovija žrtva Joseove politike. Kome će navijači prije okrenuti leđa – Mourinhu ili Martialu?! Hoće li Mourinho prodati Martiala koji će “eksplodirati” daleko od njega, kao što su to uradili Salah i De Bruyne?! Ko zna, možda će uprava Uniteda biti u nezavidnoj situaciji – morat će birati između jednog od najtalentovanijih mladih igrača na svijetu i jednog od najboljih trenera. Težak izbor.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

amadeus21
Mourinhovo vrijeme je prošlo.. već u drugom mandatu u Chelsea-ju to više nije bilo to.. sa ovakvim rosterom bi trebao da bude u samom vrhu, i siguran sam da bi bilo koji normalan i dobar trener (Klopp, Tuchel, Nagelsmann, Marcelino, Zidane, Valverde, pa možda i Wenger i Conte) doveo ovu ekipu na krov svijeta..ovako mogu samo sanjati titulu sa ovim debilom na klupi..
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi