Imali su bogatog vlasnika i moćan tim, danas su pred zidom: Šesta liga ili potpuno gašenje

Možda se spase u posljednji čas

Imali su bogatog vlasnika i moćan tim, danas su pred zidom: Šesta liga ili potpuno gašenje

Haris Zilić

Anzhi Makhachkala, ruski klub u kojem su igrale zvijezde poput Roberta Carlosa i Samuela Eto'oa, doživio je težak udarac.

Ekipa nije dobila licencu za treću ligu i blizu je potpunog gašenja, ali bivši igrači ne žele dozvoliti ovakav epilog.

Pojedini fudbaleri koji su nosili dres Anzhija žele da izmire određen dio finasijkog duga kako Anzhi ne bi bio ugašen, tačnije da klub nastavi iz petog ili šestog ranga ruskog fudbala pa da se godinama kasnije pokuša vratiti u viši rang.

Gašenje i nestanak sa fudbalske mape bio bi i posljednji duarac za ovaj klub, a to ne žele da dozvole.

Sulejman Kerimov, vlasnik Anzhija, sanjao je velike uspjehe u Ligi prvaka, zbog čega je potrošio milione eura na nove igrače. Mogao je to priuštiti, jer je njegovo bogatstvo procijenjeno na šest milijardi eura.

Godine 2011. klub je prvi put igrao u ruskoj Premier ligi. Utakmice su se igrale na novom stadionu koji je izgrađen na obali Kaspijskog mora.

Idila je potrajala do početka sezone 2013./2014. Tada su počeli ozbiljni problemi. Nakon dva kola ekipa je imala samo bod, a trener Hiddink ostao je bez posla. Zamijenio ga je Rene Meulensteen, jedan od pomoćnika Sir Alexa Fergusona u Manchester Unitedu.

Nakon četvrtog kola i još jednog poraza, Kerimov se tijekom meča onesvijestio i jako se uzrujao. Srezao je klupski budžet i odlučio rasprodati zvijezde.

Klub je danas pred zidom, licencu za treći ran gnisu dobili, a igrači, bivše rukovodstvo će učinit sve da Anzhi dobije barem mogućnost takmičenja u petom ili šestom rangu, kako klub ne bi defnitivno nestao.

Podsjetimo, član Anzhija kratko je 2013. godine bio i naš Emir Spahić.

Top Komentari

user1597698961
Kako glup kraj ulaganja,cuj iz dva kola samo bod,,pa nije 20kola ****te,i nakon 4tog kola i poraza odma srezao troskove i to
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi